Pénz- és tőkepiac

Tovább szigorít a pénzpiacokon az EU

Az Európai Tanács szerdán olyan szabályozást fogadott el, amelynek célja a származékos értékpapírokkal (derivatívák) folytatott kereskedelem átláthatóságának növelése és a tőzsdén kívüli (over the counter, OTC) derivatíva-kereskedelemmel járó kockázat csökkentése.

A szabály elfogadására azt követően került sor, hogy megegyezés jött létre az Európai Parlamenttel. Ennek értelmében az Európai Tanács elfogadott minden olyan módosítást, amelyről a parlament első olvasatban szavazott. Eszerint év végétől minden származékos ügyletet egy központi adatkezelőnek kell lejelenteni és nyilvánosságra hozni – jelenti az RTT News.

A felügyeletet a European Securities and Market Authority (ESMA) látja majd el. Ezen kívül a derivatívákkal folytatott üzletelést, amely eddig nem tőzsdéken, hanem két szerződéses partner között történt, speciális közvetítő helyeken keresztül kell lebonyolítani. Ezek a "clearing" pontok (CCP) lesznek kötelesek közbelépni, ha a kereskedő partnerek valamelyike nem tud fizetni.

Ily módon kell elérni a transzparencia növelését és a derivatívákkal folytatott üzletek kockázatának csökkentését. A CCP-nek nevezett központok elismertetéséhez egy minimális anyagi háttér szükséges, a közösen fenntartott csődvédelmi alapba minden résztvevő csatornáz pénzt. A CCP-ket a nemzeti felügyeleti hatóságok ellenőrzik majd, ha pedig egy ügylet nem minősül standardnak az EU szabályozás szerint, akkor további biztosítékot, például több tőkét kell biztosítani.

A derivatíva-ügyletek 80 százalékát tőzsdéken keresztül bonyolítják le. Az Európai Parlament  már jóváhagyta a transzparenciára vonatkozó új szabályokat, az EU ezzel megvalósította a G-20-ak 2009 szeptemberében létrejött megegyezését, amellyel többek között a Lehman Brothers csődjének tanulságait igyekeznek beépíteni a pénzügyi rendszerbe.

derivatíva OTC EU
Kapcsolódó cikkek