Pénz- és tőkepiac

Állampapírok a BNV-n

A BNV-n és több szakkiállításon is saját standdal jelenik meg a Magyar Államkincstár: a rendezvényeken az érdeklődők online időpontot foglalhatnak a kincstár országos fiókhálózatába és a budapesti kirendeltségekbe. A MÁK az idén több területen is fejlesztette szolgáltatásait a forgalmazás élénkítése érdekében.

Saját standdal jelent meg a Budapesti Nemzetközi Vásáron (BNV) a Magyar Államkincstár (MÁK) – értesült a Világgazdaság. A standot felkereső érdeklődők teljes körű felvilágosítást kaphattak a magyar állampapírokról és a babakötvényként közismert Start számláról, illetve online időpontot foglalhattak a kincstár országos fiókhálózatába és a budapesti kirendeltségekbe is. A kincstár a BNV után még két őszi szakvásáron is jelen lesz: így a szombaton megrendezendő budapesti Baba Börzén és a november 16. és 18. között tartandó Baba-mama Expón is.

A szakvásárokon való jelenlét mellett – amivel korábban még nem példa a MÁK gyakorlatában – a MÁK több eszközzel is igyekszik élénkíteni az állampapír-fogalmazást. Július közepén bejelentett, hogy Budapesten két épületben – a Bartók Béla úton és a Csalogány utcában – új ügyfélszolgálatot hozott létre, illetve bevezette az online időpontfoglalás lehetőségét is.

Az állampapír-forgalmazás időtartamát emellett jelentősen meghosszabbították: az ügyfélszolgálati irodák pénteken délután 3 óráig tartanak nyitva a korábbi 1 óra helyett, és négy órával (este nyolcig) meghosszabbították a szerdai nyitva tartást is a fővárosban. Szerdánként nyílt napot is tartanak a budapesti kirendeltségeken, ahol a kincstár működésével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A megyei kirendeltségek saját hatáskörben is terveznek önálló akciókat, a helyi sajátosságoknak és igényeknek megfelelően.

A lakossági állampapír-forgalmazás az idén igen gyors ütemben emelkedett Magyarországon, igaz, a lakossági papírok a kincstár mellett több pénzügyi szolgáltatónál is elérhetők. Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) adatai szerint a kifejezetten a lakosságnak szánt állampapírok teljes állománya 808 milliárd forintra emelkedett szeptember végére. „A 2012. évi növekmény 335,3 milliárd, míg a szeptember havi értékesítés 36,8 milliárd forintot tett ki a hónap végén” – közölte a múlt héten az ÁKK.

A szeptemberi növekményen belül a Kamatozó Kincstárjegyek mennyisége 25,3 milliárddal, az inflációkövető Prémium államkötvények állománya 5,3 milliárd forinttal emelkedett, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyekből 5,5 milliárd, míg a Féléves Kincstárjegyből közel 0,9 milliárdnyi kelt el az év kilencedik hónapjában. Az első kilenc havi 335,3 milliárd forintnyi növekményből a kamatozó kincstárjegyek állományára 239,5 milliárd, míg az egy- és kétéves kincstári takarékjegyek együttes állományára 42,2 milliárd forint jut. Az inflációkövető prémium magyar államkötvény ebből további 45,2 milliárdot tett ki. Az új féléves kincstárjegyből összesen 8,5 milliárdnyit értékesítettek a termék piaci bevezetése óta eltelt öt hónapban.

Az állampapírok iránt megnövekedett lakossági érdeklődés persze nem véletlen: a kisbefektetők ma hasonló hozamokat érhetnek el állampapírokkal, mint az akciós bankbetétekkel, úgy hogy eközben – az értékpapírszámla nyitásán túl – semmilyen külön feltétellel nem kell számolniuk.

Új filmek a pénzügyi kultúráért
„A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2012. október 5.-től 2013 júniusáig ismét összesen 16 különböző közérdekű pénzügyi témát feldolgozó társadalmi célú rövidfilmet ad közre a közszolgálati televíziókban” – közölte lapunkkal a felügyelet. Az egyenként egy perces időtartamú, a pénzügyi kultúra fejlesztését célzó ismeretterjesztő filmeket általában fő műsoridőben sugározzák a tévécsatornák, de bármikor megtekinthetők a PSZÁF honlapján, a YouTube videómegosztón, illetve a hatóság Facebook-oldalán is.
A PSZÁF az idén májusig már 16 hasonló kisfilmet adott közre a közszolgálati televíziókban. A tévés „egypercesek” részeit az m1 és m2 csatornákon – tehát a Duna-csatornák nélkül számítva is – összességében közel 22 millióan tekintették meg. Az m1-en az átlagos nézettség alkalmanként mintegy 400 ezer fős volt. A rövidesen sugározandó rövidfilmek – a korábbiakhoz hasonlóan – a leggyakoribb lakossági kérdésekre adnak egyszerű, közérthető válaszokat. Az először adásba kerülő témák között megtalálhatók a Pénzügyi Békéltető Testület működését, illetve a lakossági betét- és megtakarítás-kereső felügyeleti internetes programot bemutató kisfilmek is. A filmek gyártását közbeszerzési eljárás útján kiválasztott konzorcium végzi.

PSZÁF BNV Magyar Államkincstár állampapír
Kapcsolódó cikkek