Pénz- és tőkepiac

IMF/Világbank-közgyűlés - Varga és Simor is részt vesz

Varga Mihály tárca nélküli miniszter, Simor András jegybankelnök és Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára is részt vesz a héten az IMF és a Világbank éves közgyűlésén, Tokióban.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank e héten tartandó, éves közgyűlésén Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter, Simor András jegybankelnök és Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára is részt vesz Tokióban.
Az idei találkozó október 9-től 14-ig tart.

Varga Mihály titkársága az MTI megkeresésére megerősítette, hogy a tárca nélküli miniszter is részt vesz a közgyűlésen.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a minisztériumot Pleschinger Gyula adó- és pénzügyekért felelős államtitkár és Zsarnóci Csaba pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár képviseli. A Magyar Nemzeti Bank sajtóosztályának közlése szerint a jegybankot Simor András elnök és Király Júlia alelnök képviseli.

Október elején Iryna Ivaschenko, az IMF magyarországi irodavezetője az MTI megkeresésére arról tájékoztatott: Tokióban, az IMF éves közgyűlésén "lesz egy rövid találkozó a magyar delegáció és az IMF vezetősége között". Hozzátette ugyanakkor, hogy "az éves közgyűlés valamennyi tagállam hatóságai számára alkalom arra, hogy találkozzon egymással és az IMF vezetőségével is egyaránt".

Az IMF és a Világbank minden év őszén hivatalos közgyűlést, tavasszal pedig informális találkozót tart. A két társszervezet minden harmadik évben a washingtoni székhelyétől távol tartja közgyűlését. A szervezet a korábban megjelölt vendégország Egyiptom helyett 2011 júniusában döntött arról, hogy a japán fővárosba helyezi át az idei hivatalos közgyűlést, mivel az afrikai államban belpolitikai zavargások törtek ki.

Magyarország 1982. május 6. óta tagja a Nemzetközi Valutaalapnak és a Világbanknak. Magyarország 1984 májusa óta összesen hét alkalommal vett részt az IMF által finanszírozott támogatási programban, és ezek 13,11 milliárd SDR összértékéből ténylegesen 9,02 milliárd SDR-nyit hívott le. (Október 5-i árfolyam szerint 1 SDR = 1,54 dollár.) Magyarországnak jelenleg 5,79 milliárd SDR-nyi visszafizetési kötelezettsége van a 2008. novemberi készenléti hitelmegállapodásból.

Magyarország az IMF alaptőkéjében 1,0384 milliárd SDR-rel (mintegy 348 milliárd forint), az összes alaptőke 0,44 százalékával vesz részt. Ennek megfelelően Magyarország 0,44 százalékos szavazati súllyal bír a szervezet kormányzótanácsának döntéseikor. Az országot Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Simor András jegybankelnök felváltva képviseli az IMF kormányzótanácsában.

IMF ivaschenko Simor András Varga Mihály Világbank
Kapcsolódó cikkek