Pénz- és tőkepiac

Romney lenyomná az arany árfolyamát?

A Fehér Házban hatalomra kerülő kormányzat a továbbiakban is döntő befolyással lehet az aranyárra – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Barack Obama 2009. január 20-ai hivatalba lépése óta 850 dollárról megduplázódott az aranyár. A demokrata kormányzat pénzügyi lazítással válaszolt a gazdasági válság kihívásaira, és ez reflexszerű reakcióként dráguláshoz vezetett az aranynál. Milyen válságkezelésre lehet számítani egy republikánus adminisztrációtól Amerikában?

A Mitt Romney tulajdonában lévő arany értéke 250 és 500 ezer dollár között van, ami vagyona 0,1-0,2 százalékának fel meg. Arányaiban ez nem sok, hiszen messze elmarad a portfóliómenedzserek által ajánlott 5-10 százaléktól, de abszolút értéken mégis komoly nagyságrend.

Míg két korábbi republikánus elnökaspiráns, Newt Gingrich és Ron Paul is az aranystandardhoz való visszatéréssel kampányolt az előválasztási küzdelmekben, addig Romney mindössze üdvözölte az ötletelést a dollár stabilitása érdekében, de egyértelművé tette, hogy nem lát szerepet az arany számára a jövő monetáris politikájában.

A republikánus elnökjelölt nem az arany tartotta szoros gyeplő, hanem az államadósság lefaragása, és a pénzügyi lazítás helyett szigorítás révén tervezi a dollár értékvesztését kordában tartani. Amennyiben Romney szigorítással kapcsolatos tervei valóra válnának, az rövidtávon negatív hatással lenne az arany árfolyamára.

arany Fehér Ház romney árfolyam
Kapcsolódó cikkek