Pénz- és tőkepiac

Elképesztő összegeket forgattak meg az árnyékbankok

Az úgynevezett "árnyékbankok", amelyek tranzakciói nem esnek a szokásos pénzpiaci szabályozás alá, egy vizsgálat szerint tavaly kereken 67 ezer milliárd dollárt forgalmaztak, ezzel a forgalmuk 2010-hez viszonyítva 5-6 ezer milliárd dollárral növekedett - olvasható a pénzpiaci stabilitási alap (FSB) éves jelentésében, amelyet Genfben mutattak be.

Árnyékbanknak olyan pénzintézetet vagy üzletágat nevezünk, amelyek bank jellegű feladatokat - például finanszírozást - vállalnak anélkül, hogy bankfelügyelet alá tartoznának. Mindenekelőtt fedezeti alapok esnek ebben a kategóriába, illetve olyan pénzintézetek, amelyek kockázatos ügyletekről ismertek. Az éves jelentés elkészítéséhez az FSB 24 tagállamát, valamint Chilét vette górcső alá, amelyek a globális tőke 90 százalékát teszi ki – tudósít a Reuters.

A vizsgálat során az FSB  arra az eredményre jutott, hogy az árnyékbankok az elmúlt évben az összes pénzügyi tranzakció 25 százalékát bonyolították le, ez az arány 2007-ben még 27 százalék volt. A legnagyobb árnyékbank-rendszerrel az Egyesült Államok rendelkezik. Az ottani árnyékbankoknak 2011-ben 23 ezer milliárd euró összegű tőkéjük volt. A második és harmadik helyen eurózóna tagállamok szerepeltek, 22 ezer milliárd dollárral, majd Nagy-Britannia következett 9 ezer milliárd dollárral. A GDP-hez mérve a legnagyobb árnyékbankok Hongkongban voltak (a 520 százaléka), majd Hollandia következett 490 százalékkal és Nagy-Britannia 370 százalékkal.

felmérés FSB fedezeti alap jelentés árnyékbank
Kapcsolódó cikkek