Pénz- és tőkepiac

Piroolaj roncsautókból

A jövő hónap végére megkezdi az ipari méretekben történő, úgynevezett piroolaj-termelést fehérvárcsurgói roncsautó-feldolgozó üzemében az Alcufer Kft. A társaság telephelyén jelenleg is folyamatban van egy 694 millió forintos eszközbeszerzési beruházás is

Augusztus végére megkezdi az ipari méretekben történő, úgynevezett piroolaj-termelést fehérvárcsurgói roncsautó-feldolgozó üzemében az Alcufer Kft., amely egy hazai technológiafejlesztésre alapozva állít elő a leselejtezett gépjárművekből kinyert vegyes, nagyrészt gumit és műanyagot tartalmazó hulladékfrakcióból energiatermelésre alkalmas olajszármazékot.

Lukács Pál, a tavalyi évben 45 milliárd forintos forgalmat lebonyolító társaság fejlesztési igazgatója elmondta: a cég 2,3 milliárd forintos beruházást végrehajtva még 2009-ben adta át fehérvárcsurgói shredderüzemet, ahol a roncsautókat már darálásos technológiával aprítják fel az értékes másodnyersanyagok hasznosítása érdekében.

Ugyanakkor már a beruházás folyamán is látták, hogy önmagában a shredderezéssel a roncsautók anyagának „csak” nagyjából 70-75 százalékát (az autók fémtartalmát) tudják hasznosítási céllal kinyerni, miközben az EU a leselejtezett gépjárművekre már jelenleg is 85 százalékos hasznosítási kötelezettséget, s ezen belül 80 százalék anyagában történő hasznosítási szintet ír elő. Ráadásul a követelmények 2015. január 1-jétől 95, illetve 90 százalékra emelkednek.

Ennek megoldására az Alcufer Kft. több kutatás-fejlesztési programot indított a darálóüzemből kikerülő vegyes maradék hulladékfrakciók hasznosíthatóságát megcélozva, amelyeket korábban nagyrészt lerakóban helyeztek el. Az új, saját közreműködéssel kifejlesztett technológiák telepítése érdekében pedig az Alcufer Kft. 2012-ben egy újabb, 880 millió forint értékű beruházást hajtott végre, két egyenként 1000-1000 négyzetméteres új üzemcsarnokot felhúzva. Az egyikbe az újonnan kifejlesztett válogató berendezéseket helyezték el, a másikban pedig a szintén hazai innovációban megvalósult – hőbontási eljáráson alapuló - termokatalikus krakkolóüzemet építették fel, ahol a másként már nem hasznosítható szerves anyagokat a speciális, oxigéntől elzárt, 450-500 Celsius fokos hőmérsékletű közegben elemi alkotóelemeire bontják szét.

Ezzel párhuzamosan az Alcufer Kft. telephelyén jelenleg is folyamatban van egy 694 millió forintos eszközbeszerzési beruházás is, amelynek megvalósítására a cég a GOP-1.3.1-1/A-2012-0052 pályázatán összesen 272 millió forint támogatást nyert el. A beszerzés keretében a cég - számos új anyagmozgató gép mellett - a telephelyen működő válogatóüzembe egy újabb finomdaráló berendezést vásárol.

Emellett a shrederüzem szomszédságába egy úgynevezett mobil ollózó berendezést is üzembe állít, amely az óriás fémőrlővel felváltva működhet majd attól függően, hogy a piacon milyen minőségű vashulladékra van nagyobb pillanatnyi kereslet.

Saját energiatermelés

A tervek szerint a nyár végétől az üzemben napi 20 tonna hulladék hasznosításával 12-13 köbméter olajterméket fognak előállítani, amelyet az első időszakban az erőművi szektornak fognak átadni. A cél azonban a saját energiatermelés elindítása. Így a tervek szerint 2014-ben induló újabb beruházási program részeként a helyszínen először egy 1 MW teljesítményű generátort telepítenek, amelyből a megtermelt áramot helyben is be tudják táplálni a villamos energia hálózatba.

Némi tapasztalatszerzést követően pedig egy újabb, immár 4 MW teljesítményű erőművet létesítenének.

Némi tapasztalatszerzést követően pedig egy újabb, immár 4 MW teljesítményű erőművet létesítenének. -->

roncsautó autó olaj
Kapcsolódó cikkek