Pénz- és tőkepiac

Erősen esett a CIB anyabankjának a nyeresége

A második negyedévben 75 százalékkal csökkent az Intesa Sanpaolo nettó nyeresége, a bank tőkehelyzete azonban tovább erősödött, és már most jóval meghaladja a szabályozói követelményeket.

Olaszország második legnagyobb bankja, a CIB anyabankja pénteken közölte, hogy a második negyedévet 116 millió euró (34,8 milliárd forint) nettó nyereséggel zárta, szemben az egy évvel korábbi 470 millió euróval.

A nettó kamatbevétel 2,43 milliárd euróról 2,04 milliárd euróra csökkent, főleg a piaci kamatok történelmileg alacsony szintje miatt.

Ezzel szemben az illetékekből és jutalékokból származó nettó bevétel 19 százalékkal 1,58 milliárd euróra emelkedett, és a saját számlás ügyletekből 235 millió euró folyt be, míg a múlt év második negyedében csak 161 millió.

A rossz hitelek után képzett céltartalékok összege 1,398 milliárd euróra emelkedett az egy évvel korábbi 1,08 milliárdról. A rossz hitelek lefedettségi aránya a legjobb az ágazatban - hangsúlyozza a bank.

A bank folytatja takarékossági programját, amelynek eredményeként a működési költségek az első félévben 7,7 százalékkal csökkentek.

A bank az európai eszközminőség-vizsgálat és banki stresszteszt előtt különösen szigorú és konzervatív politikát folytatott. Ez és a kedvezőtlen gazdasági környezet rövid távon rontotta a nyereségességet, de eredményeként az első körös tőkemegfelelési mutató (Core Tier 1) a március végi 11,3 százalékról 11,7 százalékra emelkedett, amely egyike a legjobbaknak a szektorban - hangsúlyozza az Intesa Sanpaolo. A tőkehelyzetet tekintve az Intesa Sanpaolo Enrico Cucchiani vezérigazgató szerint a világ egyik legszolidabb bankja.

profit Intesa Bank CIB
Kapcsolódó cikkek