Pénz- és tőkepiac

Szédületes hozamesés a magyar kötvénypiacon

Az elmúlt napokban folyamatosan csökkentek a hosszabb lejáratú magyar állampapírok hozamai a másodlagos kötvénypiacon. A hónap elején mért 7 százalék körüli szintről jóval 6 százalék alá került a 10 éves magyar állampapír hozama; csütörtökön 37 bázispontos mérséklődést mért az Államadósság Kezelő Központ, így 5,61 százalékig süllyedt a hozamszint.

A hozamok csökkenése annak tudható be, hogy az amerikai Federal Reserve nem csökkentette a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programját szerda este. Elemzők arra számítottak, hogy a Fed 10-15 milliárd dollárral visszavágja a program havi keretösszegét. Mindez fenntartja a likviditásbőséget a nemzetközi piacokon.

A hét első felében pedig az segített a piacoknak, hogy Lawrence Summers, Ben Bernanke jelenlegi Fed-elnök legesélyesebbnek tartott utódja visszalépett. Ez fenntartotta – és erősítette – a laza monetáris politikával kapcsolatos várakozásokat, hiszen így Janet Yellen alelnök lett a legesélyesebb.

Ugyanakkor csütörtök délelőtti magyar kötvényaukción elég gyenge volt a kereslet. Csak 29,86 milliárd forintnyi állampapírt tudott eladni az Államadósság Kezelő Központ, pedig másfélszer ennyit tervezett. A három éves kötvényből, 12,5, az öt évesből 15, a tíz éves papírokból pedig 2,36 milliárdnyi fogyott el. A hozamok meredeken csökkentek a két héttel ezelőtti kötvényaukcióhoz képest, ami jelzi, hogy az elmúlt napok hozamesése után már óvatosak a befektetők ezeken a szinteken.

hozam ÁKK adósságkezelő kötvény állampapír
Kapcsolódó cikkek