Pénz- és tőkepiac

Nincs még tennivalója a működési engedélyt vesztett takarék ügyfeleinek

A működési engedélyét vesztett Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet ügyfeleinek egyelőre nincs tennivalójuk, a jövő héten várhatóan megkapják az OBA személyre szóló értesítését, a tájékozódásra számos lehetőség áll rendelkezésükre.

Tóth István, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a hitelintézeti adatok feldolgozását követően a takarékszövetkezet minden ügyfelének személyes értesítést küldenek arról, hogy a nyilvántartások alapján milyen követelésükről tudnak, és mikor, milyen módon juthatnak hozzá pénzükhöz.

Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője pénteken elmondta, hogy több helyen tájékozódhatnak az ügyfelek - a betétesek és a befektetők is - a tudnivalókról, az MNB ügyfélszolgálati számán és a jegybank vidéki tanácsadó hálózatának irodáiban személyesen is.

Az MNB csütörtökön visszavonta a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását, mert az intézmény működése fenntarthatatlanná vált. Húsz munkanapon belül az országos betétbiztosító kártalanítja a betéteseket. Egyes vezető(k) felelősségét is vizsgálják - közölte a jegybank csütörtökön.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 100 ezer eurós összeghatárig (mintegy 30 millió forint) kártalanítja a betéteseket, a jogszabályi előírásoknak megfelelően minden jogos betéti követelést kielégít. A takarékszövetkezet közel 13 ezer betétes ügyféllel rendelkezik, az OBA vagyona többszörösen meghaladja a takarékszövetkezetnél elhelyezett betétek együttes összegét.

Az MNB megállapította, hogy a tulajdonosi kör és a vezetés összefonódása olyan felelőtlen kockázatvállalási gyakorlattal párosult, amely nagyon rövid idő alatt ugrásszerű növekedést eredményezett a takarékszövetkezet hiteleiben. A folyósított hitelállományok tényleges problémáit csak az átfogó felügyeleti vizsgálat volt képes feltárni.

körmend takarék
Kapcsolódó cikkek