Pénz- és tőkepiac

Eltűnik a készpénz Izraelből?

Elképzelhető, hogy Izrael lesz az első ország a világon, ahol többé nem lesz szükség a lakosság készpénzére.

Az izraeli kormányfő kabinetfőnökének vezetésével egy olyan munkacsoport alakult, amely a készpénzmentes gazdaság kialakításának lehetőségeit térképezi fel.

A Zero Hedge szerint az izraeli kormánynak ezzel az lenne a célja, hogy visszaszorítsák az adókerülést és a feketegazdaságot. A munkacsoport olyan javaslatokkal állt elő, melyek értelmében szigorúan korlátozni kívánják az egyének és a vállalkozások között készpénzhasználatát.

Ez azt is jelentheti, hogy ha valaki nem marad a készpénzhasználati limiten belül, akkor az bűncselekménynek fog minősülni. Ezek a tervek nem idegenek más országoknak sem, hiszen Svédországban és az USA-ban is csökken a készpénz forgalma.

A cikk megemlíti példaként Svédország több városát, ahol a buszokon már nem fogadnak el készpénzt, helyette telefonon és interneten lehet jegyet vásárolni.

Legnagyobb hátránya ennek az lenne, hogy pénzügyi forgalmunkat a kormányzat bármikor képes lenne ellenőrizni. Tudhatnák, hogy ki mikor, mire költ, így az emberek pénzügyi magánszférája ismeretlen fogalom lehetne a jövőben.

Izrael készpénz megszüntetés
Kapcsolódó cikkek