Pénz- és tőkepiac

Életjeleket mutat a magyar lakáshitel piac

Élénkülőben van a magyar lakáshitel piac, az idén az év első hét hónapjában közel 60 százalékkal, 124 milliárd forintra nőtt a lakosság által újonnan felvett lakáshitelek összege a tavalyihoz képest a Bankmonitor.hu hitelpiaci körképe szerint.

A pénzügyi portál csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében ugyanakkor hozzáteszi: nem kell attól tartani, hogy újból túlzottan eladósodik a magyar lakosság. A lakáshitel felvétel a válság miatti 80 százalékos visszaesést követően már látható pozitív elmozdulást mutat ugyan, az első fél évben a magánszemélyek közel 200 milliárd forinttal több hitelt fizettek vissza, mint amennyit felvettek. Összességében tehát még mindig csökken a lakosság hitelállománya - mutatott rá Sándorfi Balázs a Bankmonitor.hu ügyvezető igazgatója a közleményben.

Elemzésében a portál kitér a keresőnként havi 150 ezer forint nettó jövedelemmel és 7 millió forintos hiteligénnyel rendelkező átlagos hitelfelvevő  dilemmájára, hogy a legolcsóbb pillanatnyi megoldást választja és 48 ezer forintos havi törlesztő részlet mellett dönt, vagy hajlandó ennél 10-16 százalékkal többet, azaz havonta 52-56 ezer forintot fizetni, azért, hogy az esetleges kamatemelkedés ne jelentsen extra terhet. A két megoldás között ott van még az állami kamattámogatásos is.

Történelmi mélyponton áll a hazai kamatszint, így a kamatemelkedés kockázatával és annak kezelésével számolni kell - hívta fel a figyelmet  Sándorfi Balázs.

A portál adatai szerint egy átlagos hitelfelvevő számára a 3 legjobb banki lakáshitel átlagos teljes hiteldíjmutatója (THM) jelenleg 5,9 százalék 20 éves futamidőre, ami 48 ezer forintos havi törlesztést eredményez. Az állami kamattámogatással rendelkező lakáshitelek azonos feltételekkel számolt átlagos THM-je 6,5 százalék, ami 50 ezer forintos havi törlesztő részletet jelent. A legújabb piaci innovációként megjelent, 20 évig fix törlesztő részletet jelentő hitel ma 6,9-7,7 százalékos THM-mel érhető el, aminek havi törlesztő részlete 52-56 ezer forint a Bankmonitor.hu szerint.

MTI-->

ingatlanhitel ingatlan
Kapcsolódó cikkek