A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Bizakodó a régiós bankokkal kapcsolatban az UniCredit

PÉNZPIAC Közép- és Kelet-Európát továbbra is a sokszínűség jellemzi – állapította meg Gianni Franco Papa, az UniCredit CIB Division újonnan kinevezett vezetője az UniCredit 13 közép- és kelet-európai országra kiterjedő tanulmánya kapcsán. Közép- és Délkelet-Európa az idén várhatóan 2,5 százalékkal, 2016-ban pedig 2,9 százalékkal növekszik majd, az orosz gazdaság zsugorodása miatt viszont a régió egészében csak 0,2, illetve 2,2 százalék növekedés várható.

A jövőt illetően várhatóan kissé gyorsul a hitelezési dinamika a közép-, kelet- és délkelet-európai régióban elsősorban a vállalati hitelezésnek köszönhetően. Lengyelország és Csehország továbbra is húzza magával a közép-európai hitelezést, 2015 végére Szlovéniában és Horvátországban is ismét enyhe növekedés következhet be. A teljes kelet-közép-európai régiót nézve azonban a hitelpiac növekedésére negatív hatással lesz az oroszországi lassulás. „2015-ben a vállalati hitelezés összességében várhatóan 12,4 százalékkal bővül Közép- és Kelet-Európában, és 3,5 százalékkal Közép- és Délkelet-Európában. A lakossági hitelek növekedési rátája eléri az 5,4, illetve 3,3 százalékot az említett régiókban” – mondta Carmelina Carluzzo, az UniCredit CEE Strategic Analysis helyettes vezetője. A betétek 9,1 százalékkal gyarapodnak idén a kelet-közép-európai régióban, és 4,2 százalékkal Közép- és Délkelet-Európában.

Mivel a külső forrásokat egyre nagyobb arányban váltja fel a belföldi finanszírozás – főként betétek és tőke formájában –, a közép- és délkelet-európai országok bankszektorai a fenntarthatóbb finanszírozás irányába mozdulnak el. Így folyamatosan javul a külső források/összes eszköz aránya, a hitel/betét arány 2013. december és 2014. szeptember között 98 százalékról 96 százalékra csökkent. Ez azt jelenti, hogy a korábbi sérülékenységi tényező közül néhányat sikerült leküzdeni.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek