Polt Péter legfőbb ügyész felesége, Polt-Palásthy Marianna csaknem ötmilliós fizetése mindössze egy kiugró tétel a Magyar Nemzeti Bank bérlistáján. Ha a jegybanknál a jövedelmekre kifizetett pénztömeg egészét nézzük, az látszik, hogy 2010 elejétől napjainkig ez a kiadás több mint a kétszeresére duzzadt, és már meghaladja a havi egymilliárd forintot – írja a Népszabadság.

Bár a második Orbán-kormány 2010-es hivatalba lépésekor hozott egy olyan törvényt, amely szerint nem lehet az állami vállalatoknál kétmillió forintnál többet kifizetni egy alkalmazottnak, 2012-ben búcsút mondtak ennek az irányelvnek, és a bérplafonról szóló szabályozást kivonták a forgalomból.

Ez a módosítás a számokban is megmutatkozik: az intézmény oldalán fellelhető statisztika szerint 2010 első negyedévében – az Orbán-kormány hivatalba lépése előtt és még Simor András elnöksége alatt – a pótlékokkal és cafeteriával együtt kifizetett havi bértömeg 387,7 millió forint volt. Ez 2013 első negyedévéig szinten is maradt, hiszen addig havi 373,3 és 389,8 millió forint között mozgott ez az összeg.

Matolcsy György 2013. március elején lépett hivatalba, működésének harmadik hónapjában, azaz júniusban a költségtömeg már 410,1 millióra emelkedett, ám decemberre ugyanez már elérte a 793,8 millió forintot.
Ahogy arról a Népszabadság is beszámol, az elmúlt évben a bérjuttatások volumene szinte folyamatosan emelkedett. December azonban ezzel együtt is emlékezetes, a bérekre kifizetett források összege ugyanis ekkor lépte át először az egymilliárd forintot, egészen pontosan 1,031 milliárd forint volt. Az idei első negyedévben pedig ez is tovább gyarapodott, s az első három hónapban már havi 1,071 milliárd forintot fizettek ki.

Az igazsághoz tartozik, hogy a bérnövekedés jelentős része visszavezethető a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének a jegybankba olvasztására, ami 2013 végén történt. Az akkori, valamivel több mint 600 fős központi banki dolgozói állomány mára 1200 fölöttire duzzadt.

Nem csak a létszám, az átlagbér is látványosan emelkedett. 2013 decemberének – már az integráció utáni – számai szerint a bruttó átlagjövedelem 728 ezer forint volt, ami idén márciusra 870 ezer forintra nőtt, ami közel 20 százalékos bővülés. (Simor András vezetésekor 2010 márciusában az átlag 657 ezer forint volt.)

Polt-Palásthy Mariannát a közelmúltban léptették elő a jegybank ügyvezető igazgatójává. Rajta kívül még öt, hasonló szintű pozíciót betöltő jegybanki alkalmazott örülhet ekkora havi bérnek. Az áprilisi bérstatisztikában egyébként a 95 „cégjegyző” között 32 ember akad, akinek a havi bruttó bére nem haladja meg az egymillió forintot – tudta meg a Népszabadság.
Az elnök és az alelnökök jövedelme a március végi állapotok szerint ugyancsak jelentős, ám azért messze elmarad az ügyvezető igazgatókétól. Matolcsy György 2,37 millió forintot kap.

Balog Ádámnak, a monetáris tanács elnökhelyettesi tisztségét betöltő alelnökként 1,9 millió a bruttó alapbére. Balog egyébként a vagyonnyilatkozata szerint több cégnél és alapítványnál is vezető beosztást tölt be, így többek között a Magyar Pénzverőnél, a Diósgyőri Papírgyárnál, az Országos Betétbiztosítási Alapnál, illetve két, az MNB által életre hívott Pallasz Athéné Alapítványnál. Ezektől együttesen 2,9 milliót várhat havonta. Így összesen egy hónapban 4,8 millió forintot kap. (Ebből 1,2 milliót különböző szervezeteknek ajánl fel.)

A további két alelnök, Gerhardt Ferenc és Windisch László fizetése egyaránt 1,66 millió, egyéb állásaikból pedig 1,2-1,2 millióval egészítik ki MNB-s bérüket.