Pénz- és tőkepiac

Felfuthatnak a személyi hitelek

Bár az első öt hónapban enyhe visszaesés mutatkozott az újonnan kihelyezett személyi kölcsönöknél, az egyre erősödő kínálati oldal miatt idén is van esély a bőven százmilliárd forint feletti éves folyósításra. A felfutásra szükség is lenne: a lakosságnál lévő állomány ugyanis lassuló ütemben, de még mindig apad.

Komoly mértékű felfutás jöhet a személyi kölcsönöknél 2015-ben, hiszen a pénzügyi szolgáltatók láthatóan igen erős hangsúlyt fektetnek erre a hiteltípusra, ráadásul új konstrukciók – illetve új belépők – is megjelentek a piacon.

Az első öt hónapban ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint nem sikerült különösebben látványos eredményeket elérni az értékesítésben: a jegybank statisztikái alapján január és május között 41,89 milliárd forintnyi új forinthitelt helyeztek ki a pénzügyi szolgáltatók, amely 5,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A 2014-es, összesen 117,4 milliárd forintnyi új kihelyezés viszont több mint 31 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbit, és ha ilyen növekedési ütemmel nem is feltétlenül lehet számolni, a százmilliárd forint feletti új hitelmennyiség egyáltalán nem tűnik irreális célnak 2015 egészére.

A további növekedés persze rá is férne a személyi kölcsönök piacára, hiszen az utóbbi években emelkedő új kihelyezések ellenére a háztartásoknál lévő mennyiség folyamatosan csökkent. Az MNB adatai szerint a 2013-as 343,3 milliárdos állományhoz képest a múlt év végén már csak 327,4 milliárd forintnyi személyihitel-állomány volt a hazai háztartásoknál, amely az idén május végére 309 milliárd alá olvadt.

A további hónapok kilátásait illetően feltétlenül biztató, hogy a Magyar Posta által a piacon újdonságnak számító – az FHB Bank által kifejlesztett –, „Posta Személyi Kölcsön” néven kínált termék e hónap közepére már 345 postai fiókban válik elérhetővé, amely egy ekkora piacon komoly növekedési tényezőt jelenthet. A Posta Személyi Kölcsön a vállalat korábbi tájékoztatása szerint ingatlanfedezet nélkül, szabadon felhasználható, kizárólag forintalapon, fix kamat mellett igényelhető A kölcsön paraméterei teljesen megfelelnek egy átlagos család és a Magyar Posta ügyfélköre igényeinek: a 2 és 4 év közötti futamidőhöz 200–500 ezer forint közötti kölcsönösszeg társul. A postánál pedig bíznak is a most egyébként akciós feltételekkel kínált termék sikerében: erre az évre milliárdos nagyságrendű új kihelyezést várnak.

A CIB Bank jelenleg szintén akciós feltételekkel árulja CIB Előrelépő Személyi Kölcsön nevű konstrukcióját, amelynél a 85 ezer forintos havi jóváírási kötelezettség teljesítésekor a Bank 2 százalékos kedvezményt biztosít a sztenderd éves ügyleti kamat mértékéből. Javában tart a Budapest Bank személyi kölcsönének médiakampánya is. A hitelintézet szintén ingatlanfedezet nélkül, szabad felhasználásra kínálja a konstrukcióját, a futamidő végéig fix törlesztőrészlet mellett.

A hitelösszeg 200 ezer és 6 millió forint között mozoghat, 6 és 84 hónap közötti futamidő mellett. Az online is igényelhető hitel teljes hiteldíjmutatója (THM) 10,5 és 25,6 százalék közötti. A K&H-nál most a kiemelt személyi kölcsön névre keresztelt termék az igazán figyelemre méltó, 9,99 százalékos kamat, és 10,5 százalékos THM, illetve a teljes futamidőre fix törlesztőrészlet mellett. A kölcsönösszeg ennél a terméknél 1 millió és 7 millió forint között mozoghat, 24 és 84 hónap közötti futamidő mellett. A kölcsön igényléséhez ugyanakkor legalább 250 ezer forintos havi nettó jövedelem igazolása szükséges.

A Magyar Cetelem Bank pedig egész pontosan többféle személyihitel-konstrukciót tart a kínálatában, amelyek között járművásárláshoz, ingatlanfelújításhoz vagy adósságrendezéshez használható változat is helyet kapott. Akciót tart életben emellett a személyi hitelénél a piacon hagyományosan erős pozíciókkal rendelkező OTP Bank is, amelynél 100 ezer és 5 millió forint közötti hitelösszeget igényelhetnek az ügyfelek, hitelbírálati és folyósítási díj nélkül.

A kínálati oldal mellett persze az is sokat számít majd a piac idei alakulásában, hogy az ügyfelek mennyire mernek majd eladósodni, és a korábbiaknál jóval kedvezőbb kamatok mennyire tudják növelni a beruházási kedvet. A túlzott lakossági eladósodást gátolni hivatott szabályozásnak ugyanakkor túl sok hatása vélhetően nem lesz az év hátralévő részében sem, hiszen a legtöbb hitelintézet – amellett, hogy természetesen növelni kívánja kihelyezéseit – már korábban is igen szigorú standardokat alkalmazott a bírálatnál.

Csökkenő kamatok

A jegybank statisztikái szerint a személyi hiteleknél is igen komoly árcsökkenés zajlott az elmúlt két évben a folyamatos kamatvágások nyomán. A szerződésekben szereplő, éves, átlagos kamatláb május végén már éppen csak meghaladta a 20 százalékot, amely ugyan semmiképp sem nevezhető alacsonynak, ám a bő két évvel korábbi, közel 26 százalékos rátánál jóval kedvezőbb érték.

A személyi hiteleknél egyébként rövidesen már csak a forintkamatoknak lesz jelentőségük: bár még éppen nem tartoznak a forintosítás hatálya alá, euróban nyilvántartott hitelből mindössze 2,5, svájcifrank-alapúból pedig 12,9 milliárd forintnyi volt a piacon május végén.

A személyi hiteleknél egyébként rövidesen már csak a forintkamatoknak lesz jelentőségük: bár még éppen nem tartoznak a forintosítás hatálya alá, euróban nyilvántartott hitelből mindössze 2,5, svájcifrank-alapúból pedig 12,9 milliárd forintnyi volt a piacon május végén. -->

személyi hitel Magyar Cetelem Bank
Kapcsolódó cikkek