Pénz- és tőkepiac

Erős évet zárhat a faktoringpiac

A jó első fél év után 2015 egészére is komoly növekedést várnak a hazai faktoringpiacon aktív szolgáltatók. Az év végi hónapok szintén igen erősek lehetnek.

Úgy tűnik, a tavalyi, közel 14 százalékos bővülést követően ebben az évben is növekedést produkálhat a hazai faktoringpiac – derül ki a lapunk által megkérdezett piaci szereplők nyilakozataiból.

A jó kilártásokat persze kellően megalapozták az első féléves forgalmi adatok is: a Magyar Faktoring Szövetség adatai szerint a szervezet tagvállalatai 550,7 milliárd forintos bruttó faktorált forgalmat produkáltak 2015 első felében, amely 34,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Ez akkor is figyelemre méltó teljesítmény, ha a számokból látszik, hogy az OTP-csoport nagyon jelentős mértékben növelte piaci aktivitását: az első hat hónapban produkált bruttó forgalma 200,9 milliárd forintot ért el, amely amellett, hogy több mint négyszerese az egy évvel korábbinak, a teljes első félévi forgalom bő 36 százalékát adta.

Az OTP megugró, illetve több más banki szereplő növekvő aktivitása miatt viszont tovább emelkedett a banki, illetve banki hátterű szolgáltatók dominanciája a piacon. Az első fél évben ugyanis összesen 487,7 milliárd forintos, bruttó forgalmat generáltak, ami – amellett, hogy majnem másfélszerese az egy évvel korábbinak – már a teljes piac 88,56 százalékát jelentette, szemben a 2014 első hat hónapjában elért 80,28 százalékkal.

A szakmai szervezet tavalyi adataiból az is jól látszik, hogy a közép- és nagyvállalati ügyfelek súlya jelentősen megnőtt az utóbbi években, miközben a mikro- és kisvállalkozásoké csökkent. – Az OTP Bank jelenleg azon dolgozik, hogy kifejezetten kisvállalatok számára is speciális, számukra kifejlesztett faktoring megoldással szolgálhasson mind a klasszikus kereskedelmi vevőkövetelések kezelésére, mind pedig esetleges EU pályázati követeléseik kezelésére – közölték lapunk érdeklődésére a hitelintézetnél.

E termékkör bevezetése nyomán reményeik szerint 2016-ban a kisvállalati ügyfélszegmens is jelentősen fejlődni fog. „A CIB Faktor mind forgalomban, mind kintlévőségben bővülni tudott 2015 első kilenc hónapjában, még a tavalyi rekordévhez mérten is” – tájékoztatták lapunkat a CIB Banknál. Kérdésünkre hozzátették: a CIB Faktor a piacon az elsők között kínálta a növekedési hitelprogram keretén belüli terméket ügyfelei számára, ennek köszönhetően jelentős nagyságrendű keretszerződést kötöttek az NHP kapcsán.

Az UniCredit Banknál közöltek szerint a Magyar Faktoring Szövetség első háromnegyed éves adatai alapján elmondható, hogy az UniCredit Bank az év első kilenc hónapjában 37,5 százalékkal tudta növelni faktoringforgalmát az előző év hasonló időszakához képest: a hitelintézet ezzel stabilan a második helyen áll a faktoringszövetségi tagok forgalom szerinti rangsorában. Fontos cél természetesen – tették hozzá –, hogy a növekedést hosszú távon is fenn tudják tartani; ebben támogatást jelentenek a bank hagyományosan erős pozí­ciói a közép- és nagyvállalati szektorban, míg további üzleti feladatokat és kihívásokat látnak a kisvállalkozói szegmensben.

Az MKB Banknál az idei kilátások kapcsán emlékeztettek arra, hogy az év végi kiskereskedelmi forgalomban jelentkező forgalomnövekedés évről évre kimagaslik a faktoringpiac-forgalomban is. Ezzel együtt – tették hozzá a hitelintézetnél – a bank ágazatilag is egyre inkább diverzifikált portfó­liója folyamatosan mérsékli a többi hónapban korábban jelentkezett mérsékelt forgalmat.

MKB Bank faktoringpiac unicredit bank
Kapcsolódó cikkek