Pénz- és tőkepiac

Újra a régi lehet a lakáshitelpiac?

A válság előtti időket idéző mennyiséget helyeztek ki lakáscélú kölcsönökből szeptemberben a pénzügyi szolgáltatók. Ezzel együtt a vállalati és lakossági hitelállományok is zsugorodnak.

Tovább csökkent szeptemberben a lakossági és vállalati hitelek állománya, ennek megfelelően az első három negyedévben is komoly mértékben zsugorodott a piac – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szeptember végi állapotokat tükröző adataiból. A háztartási szektornál lévő hitelek állománya 6031,5 milliárd forintot tett ki, ez 11,2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Nem szabad viszont megfeledkezni arról, hogy az igen komoly mértékű éves csökkenésben nagy szerep jutott a devizahiteles elszámolásnak, illetve a forintosításnak, amely önmagában is jelentősen olvasztotta a kimutatott mennyiséget.

A legtöbb hiteltípusnál jócskán csökkent a háztartásoknál lévő mennyiség a tavaly szeptember óta eltelt egy évben: ezalól egyedül az áruvásárlási hitelek jelentettek kivételt, amelyeknél 15,4 százalékos éves növekedést regisztrált az MNB. (Igaz, ez összesen 35,2 milliárdos kihelyezett hitelmennyiséget jelentett.) A fogyasztási hiteleknél viszont apadt az állomány: szeptemberben 2743,9 milliárd forintot ért el, ez 13,6 százalékkal kevesebb a bázisnál. A lakáshiteleknél valamivel kedvezőbb a kép, ott a 3051,9 milliárdos szeptemberi mennyiség 8,6 százalékos csökkenés eredménye.

Az új kihelyezéseknél viszont már látványosan javul a helyzet a lakossági oldalon. A jegybank szerint fogyasztási hitelből összesen 168,6 milliárd forintnyit helyeztek ki az első kilenc hónapban, 13,5 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Az igazán látványos fejlődés viszont a lakáshiteleknél következett be, ahol szeptember végéig 256,3 milliárd forintnyi új kölcsönt nyújtottak a pénzügyi szolgáltatók, majdnem másfélszer annyit, mint egy évvel korábban. Ráadásul a szeptemberi új lakáshitel-kihelyezések már elérték a 43,1 milliárd forintot, ami eléri egy a 2008-as válság előtti átlagos hónap szintjét.

A vállalati hitelek állománya a szeptemberig tartó egy év alatt közel 7,5 százalékkal, 6204 milliárd forintra apadt: ezen belül nagyobb, 10 százalékot meghaladó visszaesés volt az éven belüli lejáratú kölcsönöknél. A vállalati betétek mennyisége viszont 3,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit szeptember végén, és 5256,4 milliárd forintot tett ki.Ami pedig a havi számokat illeti, az MNB adatai szerint szeptemberben – tranzakciókból adódóan – a háztartások hitelállománya szezonálisan igazítva 31 milliárd forintos csökkenést mutatott.

Szezonális igazítás nélkül 21,2 milliárd forint a csökkenés, amiből a forinthitelek 10 milliárd, a devizahitelek pedig 11,2 milliárd forinttal részesedtek. A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya csak a tranzakciókat figyelembe véve szezonálisan igazítva 48 milliárd, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 5,9 milliárd forinttal csökkent.

lakáshitelpiac
Kapcsolódó cikkek