Pénz- és tőkepiac

Éledezik a banki álláspiac

Felpörögni látszik a banki álláspiac Magyarországon: a tíz legnagyobb szereplő közel 660 ajánlatot tart érvényben. Az átlagos létszám apadása közben megállt.

Érezhetően megélénkült a banki álláspiac az elmúlt időszakban Magyarországon: a tíz, mérlegfőösszege alapján legnagyobb szolgáltató online felületein összesen 658 állásajánlatot lehetett elérni tegnap, szemben a bő egy évvel korábbi, nagyjából 450 élő hirdetéssel. Figyelemre méltó emellett, hogy a tíz érintett bankcsoportból négy – a Budapest Bank, az Erste, a Raiffeisen és az UniCredit – egyenként száznál is több pozíciót hirdet jelenleg, ami a mostani piaci környezetben igen jó számnak tekinthető.

A meghirdetett álláshelyek összetétele láthatóan megváltozott az elmúlt években tapasztalhatóhoz képest. A válság utáni időszakban ugyanis rendkívüli módon megnőtt az igény a kockázatkezelési területen dolgozó szakemberekre, ám mára ez alábbhagyni látszik: a jelenleg felkínált 40 hely az összes pozíciónak csak nagyjából 6 százalékát teszi ki. Ugyanez igaz informatikai területre is: bár ott is változatlanul találni bőven betöltetlen pozíciót, a teljes tortából már csak hozzávetőlegesen 7 százalékot képvisel ez a szegmens.

A lakossági értékesítési, illetve a fióki álláshelyek viszont változatlanul dominálják a piacot: ezekből majdnem 250-et lehetett összeszámolni a nagyobb bankok honlapjain, ami bő 37 százalékos részesedés a teljes tortából. A szokottnál nagyobb dominancia egyik oka, hogy fióki és telefonos értékesítőből láthatóan változatlanul sokat keresnek a pénzügyi szolgáltatók, emellett több bank keres a vagyonosabb ügyfelek kiszolgálására szakosodott prémium- és privát banki tanácsadókat. Fiókvezetőkre, illetve a helyetteseikre is bőven mutatkozik igény, ám ez nem számít különösebb meglepetésnek, ezen a területen mindig van valamekkora fluktuáció.

A vállalati oldalon szintén nem alakul rosszul a helyzet: ott 110 álláshelyet hirdettek a nagyobb szereplők kis- és nagyvállalati területre egyaránt, igaz, az előbbinél több pozícióból válogathatnak a jelentkezők. Figyelemre méltó emellett, hogy a gyakornoki programok működtetését is komolyan veszi a legtöbb szereplő, a tíz bank honlapján összesen 78 ilyen ajánlatot lehetett találni. A meghirdetett álláshelyek nagy többsége változatlanul a fővárosra vonatkozik: ezzel együtt nem nevezhető nyomasztónak a budapesti fölény, hiszen a vidéki pozíciók aránya megközelíti a 30 százalékot, számuk pedig épp csak nem éri el a kétszázat.

Amellett pedig, hogy a banki álláspiac jól látható növekedésnek indult, a létszám elmúlt években tapasztalható stabil csökkenése is megállni látszik az ágazatban. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a teljes hitelintézeti szektorban 38 554 alkalmazott dolgozott átlagosan a harmadik negyedévben, ami már majdnem kétszázalékos növekedés a 2014. végi mélyponthoz képest.

Bank állás banki álláspiac
Kapcsolódó cikkek