Pénz- és tőkepiac

Kétszázmillió dollár a legmagasabban premizált cégvezérnek

Elnyerte Amerika legjobban fizetett vezérigazgatójának címét Sundar Pichai.

A tavaly augusztus óta a Google anyacégét, az Alphabetet irányító Pichai februárban 199 millió dollárt kapott cége részvényeiben a tőzsdefelügyelethez (SEC) benyújtott bejelentés szerint. Sikerorientált vezérigazgatóról van szó, hiszen a már korábbról rendelkezik egy jelenleg 451 millió dollárt érő Alphabet-pakettel, azaz 650 millió dollárja fekszik a cégben. (E mellé természetesen megkapja az alapfizetését is.)

A részvényeket legkorábban 2019-ben kezdheti eladni, akkor is negyedévente meghatározott mennyiségben. Három év munkájáért ez elképesztően magas összeg, még akkor is, ha a világ e pillanatban második legértékesebb tőzsdei vállalatáról van szó. Múlt kedden az Alphabet néhány órára átvette a vezetést az Apple-től, ám mára ismét szétnyílt az olló, elsősorban a keresőóriás gyors leértékelődése miatt. A különbség 50 milliárd dollárra nőtt, az állás 526-476 milliárd az Apple javára.

Pichai egyébként éppen Tim Cook-ot utasította most maga mögé, az Apple-vezérigazgató munkáját öt évvel ezelőtt akkor 376,2 millió dollárt érő részvénycsomaggal premizálták. A cégen belül Sundar Pichai mindenesetre kispályás játékosnak számít Sergey Brin és Larry Page alapítók mellett, nekik 34-34 milliárdjuk van Alphabet részvényekben, de Eric Schmidt korábbi vezérigazgató is megdolgozott a 3 milliárdos pakettjéért – emlékeztet a Guardian. A gáláns juttatással az Alphabet azt jelzi, hogy hosszú távon is számol az Androidot és a Chrome-ot sikerre vivő vezérigazgatóra. 

Tim Cook Sundar Pichai
Kapcsolódó cikkek