Pénz- és tőkepiac

Tovább dagad az offshore-botrány: volt MSZP-s képviselő felesége is a listán

Sorra kerülnek nyilvánosságra a nevek a valaha volt legnagyobb offshore-kiszivárogtatásban: a legújabb magyar érintett az MSZP volt pénztárnokának felesége.

Újabb magyar érintett neve került nyilvánosságra az eddigi legnagyobb offshore-kiszivárogtatásban: a 444.hu és a Direkt36 ma írta meg, hogy az érintettek közt Boldvai Lászlónak, az MSZP egykori pénztárnokának felesége. (Boldvai 2014 óta nem parlamenti képviselő, most a Nógrád megyei közgyűlésben dolgozik.)

Konti Csilla offshore-céges érintettsége abból a gigantikus, eddig titkos nemzetközi dokumentumcsomagból derült ki, amelyhez a Direkt36 hozzáfért egy tényfeltáró újságírói csapat tagjaként - olvasható a portálon. Ez az a dokumentumtömeg, amelyből már kiderült az is, hogy egy korábbi fideszes képviselőnek, Horváth Zsoltnak is vannak eddig eltitkolt offshore-érdekeltségei.

Konti 2012 őszén jelent meg tulajdonosként a Szamoán bejegyzett, Tanka Ltd. nevű cégben. A cég  az azt megelőző négy évben is működött, de a tulajdonosi háttere végig homályban maradt. Konti megjelenéséig úgynevezett bemutatóra szóló részvényei voltak, vagyis mindig az volt a tulajdonosa, aki épp a részvényeket birtokolta.

2008 márciusában a cég megjelent tulajdonosként egy magyar vállalkozásban. A C.I.P II. Befektetési Kft. nevű – már nem működő - társaság főtevékenysége a cégnyilvántartásban megadott információk szerint „saját tulajdonú ingatlan adásvétele” volt.  A kft. kisebbségi tulajdonosa és ügyvezetője egy Veres Balázs nevű férfi volt, aki eddig nem akart válaszolni a Direkt36 kérdéseire.

A C.I.P II. Befektetési Kft. 2012 áprilisában az ismeretlen tulajdonos akaratából, végelszámolással megszűnt. A Tanka Ltd. azonban működött tovább, és 2012 novemberében megjelent benne tulajdonosként Konti Csilla. A kiszivárgott iratok alapján nem ő maga intézkedett a cég ügyeiben, hanem a svájci tanácsadó cég, a Sieber Consulting.

Boldvaiék nem válaszoltak a bankszámlára és a Tanka üzleti tranzakcióira vonatkozó kérdésekre. Céges iratokból kiderül ugyanakkor, hogy a szamoai társaság jelentős, összességében több mint százmilliós pénzmozgásokat hajtott végre a fennállása során.

A Tanka vélhetően már nem működik - írja a portál. 2013 májusában a Sieber Consulting közölte az offshore-céget eredetileg regisztráló irodával, hogy az ügyfele meg akarja szüntetni a céget. Arról nincsenek információk az iratokban, hogy ez végül megtörtént-e.

Boldvai László MSZP offshore konti csilla
Kapcsolódó cikkek