Pénz- és tőkepiac

Közepes méret, kiugró teljesítmény

A hazai pénztártagok főként a pénzintézeti hátterű kasszákban bíznak, pedig átlagos, komplexen (nem csak a hozamok alapján) számított teljesítményük alapján nem ezek voltak a legjobbak tavaly.

A költségszint, a működési kockázatkezelés, a vagyonkezelés és a hozamteljesítmény alapján rangsorolta Matits Ágnes nyugdíjszakértő a hazai nyugdíjpénztárakat egy nullától 100 százalékig terjedő skálán. Az ezek alapján megállapított összteljesítmény a közepes méretű kasszáknál lett a legjobb 2015-ben, ezek a pénztárak átlagosan 67 százalék felett teljesítettek. Ehhez képest a több mint 25 ezer tagot számláló önkéntes kasszáknál van a teljes pénztári piac tagjainak közel 90 százaléka. Ezen belül is a legtöbben – a tagok közel 74 százaléka – a pénzintézeti hátterű kasszáknál van, míg a számukat tekintve a piacon leggyakoribb közepes pénztárakat a tagok már csak alig több mint 10 százaléka választotta.

A Matits-féle elemzés szerint a legjobb tavalyi összteljesítményt felmutató nagypénztárak – tehát a 25 ezer fő feletti taglétszámúak – az MKB, az OTP és a Postás önkéntes nyugdíjkasszái voltak, ezek kivétel nélkül 80 százalékot, tehát átlag feletti teljesítményt értek el. A legjobb három nagypénztár közül egyedül a Postás munkáltatói, a másik kettő pénzintézeti háttérrel rendelkezik. Az összteljesítménytől eltekintve a költségszint és a működési kockázatkezelés terén is jól vizsgáztak a kasszák, a hozamteljesítmény és a vagyonkezelés terén azonban még van hova fejlődni.

A közepes, tehát az ezertől 25 ezer főig terjedő tagságú pénztárak közül a legjobbak a Taurus, a Bizalom és a Danubius kasszák lettek, 80-85 százalékos összteljesítményt elérve, ráadásul ezek a pénztárak még az egyes szempontok szerint is jobban szerepeltek a nagyobb kasszákhoz képest. A kis, tehát ezer fő alatti tagságú pénztárak pedig sok esetben a közepes pénztárakat is legyőzték, ezek közül a három legjobb teljesítményt a Bongrain 85 százalékkal, a Főgáz 80 százalékkal és a Cimbora 75 százalékkal hozta. Az említett kisebb pénztárak főként a vagyonkezelés és a működési kockázatkezelés területén emelkedtek ki jó teljesítményükkel.

Összességében a dobogóra csak minimum 75 százalékos összteljesítménnyel lehetett felkerülni, de egyértelmű nyerteseket nem lehet hirdetni, mivel az első három helyen több pénztár is osztozik. A pénztárak jellegét tekintve a legjobb egyéni teljesítmények a munkáltatói pénztárakat jellemezték, méret alapján pedig a közepes kasszák vannak a legtöbben 75 százalék felett.

kassza befektetés
Kapcsolódó cikkek