Pénz- és tőkepiac

Újabb botrány a Wells Fargónál - Kártalanítják az ügyfeleket, de a bónusz marad

Gyakorlatilag csalásra, fantombankszámlák tömeges nyitására kényszerítette alkalmazottait a Wells Fargo az elhibázott ösztönzési rendszerével. A részvényesek eddig 13,5 milliárd dollárt veszítettek az ügyön.

Minden felelősséget magára vállalt, s mély bűnbánatot tanúsított John Stumpf, a bankszámlabotrányba keveredett amerikai Wells Fargo elnök-vezérigazgatója, akit kedden hallgatott meg a szenátus banki bizottsága. A The Wall Street Journal megszerezte Stumpf előre megírt beszédét, melyben leszögezi, hogy minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy az öt éven át folytatott, az ügyfeleket megkárosító, ám a jutalékok és bónuszok révén szépen gyarapodó banki alkalmazottakkal közösen feledtesse a ballépést. Lemondani viszont nem hajlandó, mint ahogy – egyelőre – arról sincs szó, hogy a különféle praktikákkal saját kontójukra dolgozó alkalmazottakkal és főnökeikkel visszafizettetnének bármennyit is az etikátlan módon megszerzett jövedelmükből – mint ahogy azt demokrata szenátorok felvetették. Igaz, sokukkal már nem tudnák ezt megtenni, hiszen a 2011 és 2016 márciusa között, a lebukásig 5300 alkalmazottjuktól váltak meg, elsősorban gyengébb teljesítménymutatóik alapján. (A teljes létszám 265 ezer fő.) Ezzel viszont éppen arra ösztönözték a dolgozóikat, hogy a munkahelyük megőrzése és bónuszuk növelése érdekében tiltott útra tévedjenek, sorra nyissák a kamu bankszámlákat meglévő ügyfeleik nevére, azon forgalmat generáljanak, s bezsebeljék az ezek után járó pluszpénzeket.

A bankot 2007 óta irányító Stumpf mielőbb túl szeretne jutni az ügyön, s elnézést kért saját kollégáitól, ügyfeleiktől – és még az amerikai néptől is – amiatt, hogy nem lépett fel korábban a trükközések ellen. Hangsúlyozta, hogy a bank részéről nem volt semmilyen séma vagy felülről támogatott, összehangolt akció, ami bátorította volna az alkalmazottakat. Elszigetelt esetekről van szó, mindenki a saját szakállára dolgozott. A kérdéses gyakorlatot 2013 óta vizsgálták, a banki termékek eladásához kötött ösztönzőrendszert azonban csak most törölték el. A belső ellenőrzésért és kockázatkezelésért felelős igazgatót leváltották.

Az elnök-vezérigazgató kommunikációjában egyébként pár nap alatt gyökeres változás történt, kezdetben még a tilosba tévedt munkatársait ostorozta, majd minden felelősséget magára vállalt. Stumpf értékelése szerint az ügyet a rekordnagyságú, 185 millió dolláros fogyasztóvédelmi bírsággal le is kellene zárni. A szenátusi meghallgatáson nemcsak ő, hanem a pénzügyminisztérium alá tartozó független felügyelet (OCC) illetékese, Thomas Curry is hamut szórt a fejére, mondván: előbb kellet volna felismerniük a visszaéléseket, és tenni ellenük. Szűk ellenőrzési kapacitásaikkal magyarázta, hogy ez nem történt meg. Kétmillió fantomszámla léte nem tűnt fel az OCC-nek, még akkor sem, ha egy banki ügyfélre a Wells Fargónál 6 bankszámla jutott átlagosan. Kétségtelen: az ügyben a fogyasztóvédelem lépett először, miután ügyfélpanaszok érkeztek hozzá a számlákhoz kapcsolódó költségek váratlan és indokolatlan megemelkedéséről. Sokan amiatt panaszkodtak, hogy hitelképességi besorolásuk romlott, „köszönhetően” a meghatalmazásuk nélkül nevükre írt kamu hitelkártyáknak. Ezzel közvetve kárt okoztak nekik, ennek számszerűsítése folyamatban van. Nem lehet szó nagy tételről, mivel a bank erre a célra csupán 5 millió dollárt tett félre. Lehet, hogy ez kevés lesz, az első csoportos keresetet ugyanis már beadták a megkárosított ügyfelek Utah államban – írja a CNN. Csalással, a magánszféra megsértésével, hanyag kezeléssel, szerződésszegéssel vádolják a bankot, kérik a tévesen felszámított díjak, az érzelmi megrázkódtatással járó károk és a jogi költségek megtérítését.

Warren Buffett hallgat

Nem kommentálta a Wells Fargo körüli fejleményeket Warren Buffett nagybefektető, aki holdingja, a Berkshire Hathaway révén 9,93 százalékos részvénypakettel rendelkezik a bankban. A botrány kipattanása óta az árfolyam 5,5 százalékot süllyedt, a bank piaci értéke 13,5 milliárd dollárral 232 milliárdra csökkent. Buffettet 1,3 milliárdos veszteség érte ezzel, ám az üzletembert ismerői szerint jobban aggasztja, hogy sokat romlott a bank megítélése. Megfigyelők szerint ha Buffett csökkenti is részesedését a bankban, azt feltűnés nélkül teszi majd meg.

csalás Wells Fargo botrány
Kapcsolódó cikkek