Pénz- és tőkepiac

Hol keressük a jó osztalékpapírokat?

Érdekesek lehetnek idén osztalékszempontból a távközlési cégek, mint a Verizon vagy az AT&T részvényei, de az igazi nagyvonalúságot a Johnson & Johnson befektetői tapasztalhatták meg

Sok a bizonytalanság a világban, az idei francia és német választások akár piaci turbulenciákat is hozhatnak. Ilyen környezetben pedig érdekesek lehetnek a defenzívebb befektetések, például az osztalékpapírok. De hogyan válasszuk ki azokat a cégeket, amelyek nemcsak most kínálnak jó osztalékot, hanem a kilátásaik is kedvezőek?

A Barron’s az S&P 500 indexből emelte ki az ilyen szempontból ígéretes részvényeket. Az első kritérium, hogy olyan cégnek kell lennie, amelynél az osztalékhozamot meghaladja a szabad cash flow-hozam. A profitnövekedés is kulcsfontosságú ahhoz, hogy a jövőben növelni tudják az osztalékot a vállalatok, de a kritikus kérdés a szabad készpénzáramlás alakulása, hiszen ebből finanszírozzák a cégek az osztalékemeléseket.

Az olyan befektetőknek, akik magas és fenntartható osztalékot keresnek, azok a cégek lehetnek érdekesek, amelyek jelentős készpénzállománnyal rendelkeznek, és jó készpénztermelő képességgel működnek, mert így folyamatosan tudják emelni a kifizetést, és nehéz időkben is védve vannak az osztalékok. A blog a nagy kapitalizációjú cégek közül válogatta ki azokat, amelyek a legnagyobb osztalékhozamot kínálják, ez alapján a Johnson & Johnson, az AT&T, a Procter & Gamble, a Verizon Communications és a Wal-Mart papírjai lehetnek érdekesek az erre vadászó befektetőknek. Az öt vállalatból négynél legalább három évtizede folyamatosan emelkedik az

A Johnson & Johnson kiugróan nagyvonalú döntést hozott tavaly: a gyorsan forgó háztartásvegyipari és fogyasztási cikkeket gyártó csoport negyedévente 80 centes osztalékot fizet, ami 7 százalékos növekedésnek felel meg. Ez 2,8 százalékos osztalékhozamot jelent.

A két távközlési cég, az AT&T és a Verizon Communications is népszerű az osztalékorientált befektetők között, pedig mindkettő csak mérsékelten, 2 százalékkal emelt tavaly. Az AT&T negyedéves osztaléka 48 centről 49 centre ment fel, a Verizon pedig 57,75 centet fizet részvényenként negyedévente. A két társaság részvényei nem is számítanak drágának, jelenleg mindkettő papírja 14-szeres előretekintő P/E rátán forog.

A Wal-Mart az elmúlt évekhez hasonlóan, tavaly is 2 százalékkal emelte negyedéves osztalékát, így a jelenlegi árfolyammal számolva éves szinten 2,9 százalékos osztalékhozamot kínálnak a kiskereskedelmi cég részvényei. A Procter & Gamble csak 1 százalékkal vitte feljebb tavaly az osztalékát. A vállalat a bevételek csökkenésétől szenved, ami a profiton is nyomot hagyott. Tavaly részvényenként 3,67 dolláros nyereséggel zárt, ez 10 százalékkal alacsonyabb lett az egy évvel korábbinál.

osztalékpapírok
Kapcsolódó cikkek