Pénz- és tőkepiac

Közel háromszázmilliós bírságot szabott ki az MNB

Az MNB ma közzétett határozataiban összesen 258 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az IDW Consulting LLC és a Goldstein Brokers Ltd társaságokkal szemben visszafizetendő pénzeszközök engedély nélküli gyűjtése miatt. Továbbá 39 millió forint megfizetésére kötelezte a Goldstein Equitas-t, mivel a társaság jogosulatlanul nyújtott befektetési szolgáltatást ügyfelei számára - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta, hogy az Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett IDW Consulting LLC (IDW Consulting), a Seychelle-szigeteki Goldstein Brokers Ltd. (Goldstein Brokers) és a panamai Goldstein Equitas INC S.A. (Goldstein Equitas) elnevezésű társaságok végeznek-e jegybanki engedélyhez kötött befektetési, vagy pénzügyi szolgáltatási tevékenységet.

A vizsgálatai során a jegybank megállapította, hogy az IDW Consulting és a Goldstein Brokers társaságok kamat ígérete és visszafizetési kötelezettség vállalása mellett üzletszerűen gyűjtöttek betétnek nem minősülő visszafizetendő pénzeszközöket többnyire magyar ügyfeleiktől, azonban nem rendelkeztek e pénzügyi szolgáltatási tevékenységre jegybanki engedéllyel.

Az IDW Consulting – értékpapírnak nem minősülő – ún. „Peak unit” értékesítésével valósította meg az engedély nélküli szolgáltatást, a Goldstein Brokers pedig pénzügyi eszközökbe történő céljából vett át ügyfélpénzeket, anélkül, hogy ténylegesen bármiféle tőkepiaci kereskedést folytatott volna - írja az MNB.

A jegybanki eljárás feltárta továbbá, hogy a Goldstein Equitas társaság az MNB engedélye nélkül végzett – a jellemzően magyar befektetők pénzeszközeivel – befektetési szolgáltatási tevékenységnek minősülő portfóliókezelést.

Mindezek nyomán az MNB ma publikált határozataiban az IDW Consulting társaságot 30 millió forint, a Goldstein Brokers társaságot 228 millió forint, a Goldstein Equitas társaságot 39 millió forint bírság megfizetésére kötelezte, továbbá véglegesen megtiltotta, hogy az MNB engedélye nélkül pénzügyi -, illetve befektetési szolgáltatási tevékenységet végezzenek. Az MNB piacfelügyeleti eljárása során – bűncselekmény gyanúja miatt – rendőrségi feljelentést is tett - olvasható a Magyar Nemzeti Bank közleményében.

Magyar Nemzeti Bank Goldstein Brokers Ltd MNB IDW Consulting LLC
Kapcsolódó cikkek