Pénz- és tőkepiac

Tovább gazdagodtak a leggazdagabbak

Tavaly év végén a legvagyonosabb 50 ezer magyarnak már négyezermilliárd forint fölötti megtakarítása lehetett a hazai privátbanki szolgáltatóknál. A privátbankok nagyot nőttek a múlt évben, az idén az Erste és a Citi lakossági üzletágának összeolvadása átrendezheti a piacot.

A privátbanki ügyfelek vagyona tavaly év végére elérhette a 4 ezer milliárd forintot – állítja előzetes adataira támaszkodva a Blochamps Capital. Nagyjából 50 ezer emberről van szó, náluk lehet a háztartások betét- és értékpapírvagyonának több mint 20 százaléka. A jegybank adatai szerint ugyanis tavaly szeptember végén a háztartásoknak valamivel több mint 7600 milliárd forintnyi bankbetétje, nem egészen 4300 milliárd forintnyi hitelpapírja – ez javarészt magyar állampapír volt –, csaknem kétezermilliárd forintnyi tőzsdei és nem tőzsdei részvénye, illetve bő négyezermilliárd forintnyi befektetési alapja volt.

A felső ötvenezer 2016-ban nem panaszkodhatott a gyarapodására, tizenkét hónap alatt ugyanis több mint 500 milliárd forintot gyűjtöttek, illetve nyertek a piacokon. Különösen a második fél év lehetett erős a privátbankoknál a tőzsdék jó teljesítménye miatt. Ha folytatódik a tőzsdék emelkedése, az idén tovább gyarapodhat a legvagyonosabb réteg.

A privátbanki piac eközben alaposan átrendeződhet a most hétvégén esedékes Erste–Citi-fúzió miatt. Az Erste február 4-én veszi át a Citi lakossági üzletágát, ezzel együtt a Citigold/CitiSelect nagyjából kilencezer privátbanki ügyfelét is. A Citi egyébként a privátbanki ügyfélkörbe elég sok mindenkit besorolt, a Citigold körébe tartoztak a prémiumkategóriás kliensek, a valódi privátbanki (legalább 80-100 millió forintos vagyonú) ügyfélkör a Citi Selectbe került. Számukat illetően a „gold” kategóriások lényegesen többen vannak, Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezető igazgatója szerint több mint 90 százalékuk jellemzően 30 milliós nagyságrenddel gazdálkodik, míg a valódi privátbanki kategóriába félezren tartozhatnak. A Citi tavaly az első fél év végén 270 milliárd forintnyi privátbanki vagyont kezelt, ebből a szakember becslése szerint 50 milliárd körül lehetett az ötszáz legvagyonosabb ügyfél megtakarítása.

Az Erste a privátbanki és a prémiumügyfélkör átvételével a kezelt vagyon és az ügyfélkör szempontjából is előrébb ugorhat a piaci toplistán. A legnagyobb privátbanki szolgáltató jelenleg az OTP, amelynek tavaly júniusban csaknem 20 ezer privátbanki és 1600 kiemelt privátbanki kliense volt, és számukra összesen 1185 milliárd forintot kezelt, ebből 360 milliárd jutott a kiemelt kliensekre. A második helyen a Friedrich Wilhelm Raiffeisen áll 2200 ügyfelével és csaknem 400 milliárd forintos kezelt vagyonával. A harmadik az MKB 1443 ügyféllel és 332 milliárdos vagyonnal, az Erste pedig a negyedik volt 2016 közepén 2250 fős ügyfélkörével és 300 milliárdos vagyonával, a Citi-ügyfelek átvétele után azonban feljöhet a dobogóra.


Egyáltalán nem biztos persze, hogy minden citis ügyfél átmegy majd az Erstéhez, nyilván lesznek lemorzsolódások is. A fogadó hitelintézet mindenesetre nagyon igyekszik az új kliensek kedvében járni. A fúzióra is készülve hozták létre például az Erste World üzletágat, amely kifejezetten a volt Citigold-ügyfelek részére biztosít értékajánlati folytonosságot. A privátbankok számára idén kulcskérdés lehet a prémiumkategóriás ügyfélkör és a felső középosztály megnyerése, a majdani új ügyfelek ugyanis főleg közülük kerülhetnek ki.

citigold leggazdagabb privátbank Citi gazdag
Kapcsolódó cikkek