Pénz- és tőkepiac

Tőzsdefúzió készül Romániában

A szebeni börze tavasszal egyesülhet a bukarestivel

Több évig tartó halogatás után tavasszal beolvadhat a Bukaresti Értéktőzsdébe (BVB) a Nagyszebeni Értéktőzsde (Sibex), amelynek különféle szekcióiban értékpapírokkal és származékos (derivatív) termékekkel kereskednek – adta hírül az Agerpres hírügynökség. A Sibex közgyűlése hétfőn döntött a fúzióról, míg azt a BVB részvényesei – előzetesen – már decemberben jóváhagyták. A végső döntést áprilisban hozzák meg a két részvényesei, amikor a 2016-os gazdasági eredményeik alapján határoznak az összeolvadásuk pontos részleteiről.

A BVB és a Sibex fúziója már két alkalommal is napirendre került, legutóbb 2011-ben folytattak erről tárgyalásokat, miután az első, 2006-ra tervezett egyesülés kudarccal végződött, sőt a folytatásban a viszony elmérgesedett, s az erősödő konkurenciaharc eurómilliókat emésztett fel.

A fúzió után is kétszereplős marad a romániai értékpapírpiac, mivel a BVB mellett működik még a Rasdaq is, amely a Bukaresti Értéktőzsde részvénytársaságaként üzemel 2005 óta. Öszvérjellegű intézménynek tekinthető, mivel mind a szabályozott, mind az azonnali teljesítésű piac jellemvonásait magán viseli – és emiatt egyáltalán nem felel meg az európai uniós jogi követményeknek. A Transindex hírportál szerint a státusát már 2004-ben rendezni kellett volna, ám ez azóta sem történt meg.

A Rasdaq piacot 1996-ban az amerikai Nasdaq elektronikus tőzsde mintájára, a USAID fejlesztési ügynökség támogatásával hozták létre. Akkoriban mintegy hétezer, a tömegprivatizáció alkalmával magánosított vállalat részvényeit vezették be ide, amelyeknek a többsége az azóta eltelt időszakban megszűnt. Ugyan egy 1997-es sürgősségi kormányrendelet kimondta, hogy a Rasdaq szabályozott piacnak tekintendő, a sokkal később megszülető uniós direktívák által támasztott jegyzési feltételeknek az ott nyilvántartott cégek többsége nem felel meg.

A tőzsdefúziókat általában költséghatékony intézkedéseknek tekintik a szakértők, a jelenség pedig egyébként is általános tendencia világszerte. Ez a folyamat azért sem kerülheti el Romániát, mert tőkepiaca túl kicsi két kis méretű, és egymás tevékenységét többé-kevésbé lefedő tőzsde hosszú távú fenntartásához.

Nagyszebeni Értéktőzsde Bukaresti Értéktőzsde román tözsdepiac
Kapcsolódó cikkek