Pénz- és tőkepiac

Emelkedés az európai és a vezető ázsiai tőzsdéken

Emelkedéssel zártak a vezető ázsiai tőzsdemutatók kedden, és pluszban állt a még nyitva tartó börzék mindegyike is.

Emelkedéssel indíthatják a vezető európai tőzsdemutatók a keddi kereskedést a hétfői nagy erősödés után. A kezdeti trendet elsősorban az alakítja, hogy a piacoknak elfogadható eredmény született vasárnap a francia elnökválasztások első fordulójában. Ennek hatására mindenütt emelkedtek a tőzsdemutatók hétfőn és a derűlátás a keddi ázsiai kereskedésben még mindig éreztette a hatását. 

Kedd délelőtt nem várható érdemi európai makrogazdasági adat, és a délután ismertetésre kerülő tengerentúli adatok sem lesznek komolyabb befolyással az európai kereskedésre. Hétfőn a FTSE 2,11 százalékos, a DAX 3,37 százalékos, a CAC pedig 4,14 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot. Kedd reggel nyolc óra körül 21 cent emelkedéssel 52,34 dolláron állt a Brent olajfajta hordónkénti ára. Ugyanekkor az euró 1,0868 dollárra erősödött a hétfő esti 1,0852 dollárról.

Ezen a napon Tokióban a Nikkei225 mutató 1,04 százalékkal, 19 071 pontra nőtt. A részvények szélesebb körét felölelő TOPIX mutató 1,07 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot. A már bezárt tőzsdék közül például a tajpeji 1,27 százalékos növekedéssel fejezte be a napot. Az ausztrál börze nemzeti ünnep miatt kedden zárva volt.

A tokiói tőzsdezáráskor még folyt a kereskedés néhány börzén a térségben, Hongkong 1,14 százalékos, Sanghaj 0,25 százalékos,  Szöul pedig 1 százalékos növekedést jelzett. Tokiói tőzsdezáráskor az észak-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 14 cent (0,27 százalék) emelkedéssel 52,27 dolláron állt.

MTI-->

börze Tokió tőzsde ázsia euópa
Kapcsolódó cikkek