Pénz- és tőkepiac

Kifuthat a tőzsdéről a Pannon-Váltó

Gáláns vételi ajánlattal lepte meg a részvényeseket a Pannon-Váltót a tőzsdéről kivezetni készülő menedzsment.

Valami volt a levegőben – gondolhatnánk, felületes pillantást vetve a Pannon-Váltó árfolyamgörbéjére, hiszen egy hónap alatt 676 forintról 910 forintig húzott fel a kurzus. Az egyenes vonalú, meredek emelkedés üzenetének értékéből azonban sokat levon, hogy mindössze 302 darabos volt ennek az időszaknak a napi forgalmi csúcsa. A kereskedésének május 18-i felfüggesztését, amit egyébként a társaság vezetése kért, szinte meg sem érezte a pesti parkett.

A rendkívüli tájékoztatás szerint a múlt csütörtöki igazgatósági ülésen megállapították, hogy a részvény tőzsdei forgalma tartósan alacsony, s miután a jövőben sem terveznek olyan akvizíciót, amely a tőkepiacon keresztüli tőkebevonást tenne szükségessé, ezért kezdeményezik a részvény kivezetését a BÉT-ről. Ilyen döntésre csak a közgyűlés jogosult, ezért június 27-re rendkívüli közgyűlést hívtak össze.

Az egy részvényre jutó saját tőke összege a 2016 végi konszolidált mérleg alapján 910 forint, ez a kivezetéskor várhatóan irányadó árfolyam lenne a részvények megvásárlására. A menedzsment az ezerforintos névértékű részvényekre 1800 forintos ajánlati összeget javasol a közgyűlésnek.

A közgyűlési meghívóból az is kitűnik, hogy a társaság a részvénykönyvet 2017. június 23-án lezárja, és erre a napra tulajdonosi megfeleltetést kezdeményez a Keler Zrt.-től. Azok a részvényesek jogosultak a közgyűlésen részt venni, felvilágosítást kérni, észrevételt és indítványt tenni, szavazati jogot biztosító részvény alapján szavazni, akiknek nevét a közgyűlés kezdőnapját megelőző második munkanapon végzett tulajdonosi megfeleltetés alapján a részvénykönyv tartalmazza.

A BÉT honlapja szerint az eredetileg alapkezeléssel foglalkozó, majd tevékenységét ingatlanpiaci befektetésekkel bővítő társaság legnagyobb részvényese a Pannon-Investor Zrt. 49,98 százalékkal. Az őt követő Pannon Consulting Kft. 24,99 százalékkal bír, a Pannon-Consultline Kft. pedig 12,39 százalékban tulajdonos. A saját részvények aránya 7,39 százalék, míg a közkézhányad mindössze 5,25 százalék. Ugyanitt olvasható, hogy „a társaság a Pannon-Investor Zrt.-n keresztül gyakorlatilag a társaság elnökének tulajdonában van”. Mindennek fényében nagy meglepetés nem várható a közgyűlésen, ott nyilván könnyedén átmegy majd a menedzsment javaslata.

Pénteken hiába indult újra a kereskedés, a vételi és az eladási ajánlatok között hosszú órákon át bő 200 forintos hézag húzódott. 1092 forintért már reggel is vettek volna, de 1300 forint alatt még délután sem akadt eladó. Végül egy részvény cserélt gazdát 1092 forinton. Nos, előbb vagy utóbb jó eséllyel beárazódik a javaslat. És az is valószínű, hogy a részvény piacán az előttünk álló hetekben talán jöhet az utolsó rali, amely aztán pontot tehet a Pannon-Váltó 22 éves tőzsdei történetére.

Pannon-Váltó BÉT
Kapcsolódó cikkek