Pénz- és tőkepiac

Stabil fundamentumok támasztják a bankokat

Nagyot emelkedett az amerikai bankszektor a 2016 végi amerikai elnökválasztást követően. Azonban miután az kezdett körvonalazódni, hogy a Trump által belengetett gazdasági reformok csak a távolabbi jövőben valósulhatnak meg, alábbhagyott a befektetők lelkesedése a szektor iránt. Idén az S&P 500 bankokat tömörítő szektorindexe eddig stagnálást mutatott, míg az S&P 500 főindex 7 százalékot tudott emelkedni.

Ez a tény különösen annak fényében érdekes, hogy a technológiai szektor és az olajipar mellett a bankszektor volt az első negyedéves gyorsjelentési szezon sztárja a tengerentúlon. Átlagosan több mint 20 százalékos profitbővülést láthattunk év/év alapon, míg a teljes S&P 500 indexre nézve ez „csupán” 15 százalék. A makrogazdasági folyamatok is kedveznek a pénzügyi szektornak. Az amerikai gazdaság 2010 óta tartó, évi átlagos 2 százalékos bővülési üteme továbbra is fennáll, amit jórészt a belső fogyasztás támogat. Az első negyedéves gyengébb GDP-adat (0,7 százalékos bővülés év/év alapon) valószínűleg csak egy átmeneti megingás, hiszen az amerikai továbbra is nagyon erős. Ezzel összefüggésben magas a fogyasztói bizalom, ami kedvez a hitelezésnek is, miközben a nem teljesítő hitelek aránya alacsony.

Végül az Egyesült Államokban várható kamatpálya is a bankszektor mellett szól. Az utóbbi időben napvilágot látott nyilatkozatok alapján a Fed-kormányzók eltökéltek az idei, összességében három kamatemelés mellett, még akkor is, ha ezt a piac jelenleg csupán 50 százalékos valószínűséggel árazza. Az ebből származó hozamemelkedés a hozamgörbe rövid oldalán különösképpen jót tenne a banki profitoknak, a kamatmarzsok tágulásán keresztül. 2018 végéig a piac 50 bázisponttal (két kamatemelés) alacsonyabb kamatot áraz annál, mint amit a Fed előre jelez. Ezek alapján még van tér a piaci várakozások alkalmazkodására az amerikai kamatpályához, ami az érintett eszközökben (bankrészvények, dollár) is minden bizonnyal meg fog mutatkozni.

„A cikk nem a befektetési elemzés függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem vonatkozik rá a befektetési elemzés terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”

Donald Trump tőzsde részvénypiac pénzügyi szolgáltatók
Kapcsolódó cikkek