Pénz- és tőkepiac

Szeptemberben lép le a Pannon-Váltó a parkettről

Szeptember végén távozhat a parkettről a Pannon-Váltó, miután a közgyűlés kedden megszavazta a részvény tőzsdei kivezetését.

Nem érhette meglepetésként a piacot, hogy a Pannon-Váltó Ingatlanbefektetési és Vagyonkezelő Nyrt. kedden megtartott rendkívüli közgyűlése úgy döntött: a társaság valamennyi, tehát mind az 1 millió 750 ezer darab 1000 forint névértékű törzsrészvényét kivezetik a Budapesti Értéktőzsdéről (BÉT). A kivezetés várható időpontja 2017. szeptember 25.

A Pannon-Váltó székhelye egy hotelben található
Forrás: AFP

Tőzsdei kivezetésről csak olyan közgyűlés dönthet 75 százalékos szavazati aránnyal, ahol a jelenlévők legalább a részvényesek 50 százalék plusz 1 szavazatát képviselik. Esélyesnek tűnt, hogy ez könnyen összejön, hiszen az eredetileg alapkezeléssel foglalkozó, majd tevékenységét ingatlanpiaci befektetésekkel bővítő társaság legnagyobb részvényese, a Pannon Investor Zrt. 49,98 százalékkal, míg a Pannon Consulting Kft. 24,99 százalékkal rendelkezik. Mellettük a Pannon Consultline Kft. 12,39 százalékban tulajdonos, a saját részvények aránya 7,39 százalék, míg a közkézhányad 5,25 százalék. A BÉT honlapján az szerepel a társaságról, hogy a Pannon Investor Zrt.-n keresztül gyakorlatilag a társaság elnökének tulajdonában van.

Ehhez képest meglepetésnek számít, hogy a közgyűlési jegyzőkönyv szerint éppen csak összejött a szükséges részvétel, hiszen 875 973 darab szavazott, ami az alaptőke 50,05 százaléka. Magának a kivezetésnek az elfogadása sem volt teljesen egyhangú, 1486 részvény, az alaptőke 0,08 százaléka ellene szavazott.

A Pannon-Váltó korábbi közleménye szerint a kivezetést azért kezdeményezték, mert a részvény tőzsdei forgalma tartósan alacsony, s a jövőben sem terveznek olyan akvizíciót, amely a tőkepiacon keresztül történő tőkebevonást tenne szükségessé. Az egy részvényre jutó saját tőke összege a 2016. december 31-i fordulónapi konszolidált mérlegbeszámoló szerint 910 forint volt, ami a tőzsdei kivezetés irányadó árfolyama lehetett volna, ezzel szemben a menedzsment javaslatára az 1000 forint névértékű részvényekre 1800 forintos, kimondottan gáláns vételi ajánlatot tettek, ami jórészt már májusban beárazódott. Az elmúlt héten pedig beállt 1750 forintra a kurzus.

A keddi közgyűlés most jóváhagyta, hogy a társaság 1800 forintért vásárolja vissza a saját részvényeit azon személyektől, akik erre jogosultak, és a részvények visszavásárlását az előírásoknak megfelelően kérték. A társaságot a közgyűlés döntése szerint zártkörűvé alakítják át, ami a részvények tőzsdéről való kivezetésével válik hatályossá. A Pannon-Váltó jegyzett tőkéje 2016 végén 1,75 milliárd, saját tőkéje 1,86 milliárd forint volt a konszolidált IFRS- (nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány) adatok szerint. A papír a BÉT standard kategóriájában forog.

szavazás tőzsde Pannon-Váltó
Kapcsolódó cikkek