Pénz- és tőkepiac

Javult a spekulatív adósság

Csökkentek az úgynevezett bóvli adósbesorolású, nem pénzügyi vállalatok adósságállományának refinanszírozási kockázatai – közölte tegnapi jelentésében a Moody’s.

Csökkentek az úgynevezett bóvli adósbesorolású, nem pénzügyi vállalatok adósságállományának refinanszírozási kockázatai – közölte tegnapi jelentésében a Moody’s. Ennek oka, hogy a befektetők továbbra is nagy étvággyal veszik a magas hozamú papírokat, emiatt pedig javultak a lejárati szerkezetek is.

A jelentés 547, befektetésre nem ajánlott kategóriában lévő európai, közel-keleti és afrikai nagyvállalat összesen 997 milliárd dollárnak megfelelő adósságát vizsgálta. A Moody’s megállapította, hogy az adósságállomány 48 százaléka négy éven belül lejár, szemben a tavalyi 53 százalékkal. A 2018 és 2021 között évente lejáró kötvények nagy részét a „Ba” besorolású adósoknál tartják számon, amely a Moody’s módszertanában a még nem befektetésre ajánlott kategóriában a legmagasabb besorolás. A két éven belül lejáró adósságállomány 22 százalék volt a tavalyi 25 százalék után, ez pedig tovább csökkentette a kockázatokat.

A befektetői érdeklődés tovább javíthatja a Ba besorolású cégek refinanszírozási kockázatait. Az alacsonyabb, „Ca” és „Caa” besorolási sávba tartozó vállalatok két éven belül lejáró adóssághányadának aránya a teljes portfólión belül a tavalyi 8 százalékról 6,8 százalékra, azaz 14,9 milliárd dollárra csökkent. Ezen a kategórián belül a távközlési cégek aránya nőtt a legjobban, a tavalyi 6 százalék után 20 százalékra, ez 2,9 milliárd dollárt jelent. A legnagyobb arányban az energiacégek találhatók a két éven belüli lejáratú, kifejezetten spekulatív besorolású adósok között, 21 százaléknyi, 3,1 milliárd dollár értékű adóssággal.

Moody's bóvli
Kapcsolódó cikkek