Pénz- és tőkepiac

Elkerülhetők a magas kamatok a használatkor

A hitelkártyapiac is mozgolódóban van. Annak ellenére, hogy a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a 2014. decemberi csúcsról két negyedév kivételével folyamatosan csökken az ilyen plasztikok száma.

A hitelkártyapiac is mozgolódóban van. Annak ellenére, hogy a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a 2014. decemberi csúcsról két negyedév kivételével folyamatosan csökken az ilyen plasztikok száma, idén március végén a már említett csúcshoz képest több mint 103 ezerrel kevesebb, 1,311 millió darab volt forgalomban: a pénzintézetek itt is versenyeznek.

Egyrészt csökken a hitelkártyákhoz kapcsolt kamat. Az UniCreditnél a Narancs és a Kék hitelkártya teljeshiteldíj-mutatója (THM) 36,51, az Arany hitelkártyáé 37,54, a Platina hitelkártya éves THM-je 37,49 százalék lett annak köszönhetően, hogy a bank a havi hitelkamatot 2,24 százalékra csökkentette. A számok talán mellbevágók, ám tudni kell, hogy a fair banki szabályok szerint a hitelkártyák THM-je a mindenkori +39 százalékában (jelenleg tehát 39,9 százalékban) van maximálva.

A hitelplasztik tehát drága mulatság – ha a bank kontójára akarunk költeni. Az igazság az, hogy a hitelkártyák azon előnye is múlóban van, hogy akár 45 napig kamatmentesen használhatjuk a bank pénzét, miközben a saját pénzünk kamatozik – hiszen nincs érdemi betétkamat a hazai bankrendszerben. Persze aki a rendelkezésre álló idő alatt visszafizeti a plasztikról elköltött pénzt, az továbbra is sokkal jobban jár, mint a törlesztéssel megcsúszó – ám ha a tartozás nem hónapokig áll fenn, hanem mondjuk (ilyenkor nyáron) az átmeneti likviditáskezelést szolgálja, akkor a csúszás sem jelent túlzott tehernövekedést.

Ugyanakkor amiben továbbra is marad lehetőség, az a bankkártyákhoz kapcsolt kedvezmények kiaknázása – s szerencsére a nyári időszakban ebből is szép számmal találunk a BankRáció.hu oldalain keresgélve.

A Budapest Banknál például az első két évre 0 forintos éves díj mellett kaphatunk most Tesco-vásárlókártyát, sőt ha a plasztikkal a Tesco áruházaiban vásárlunk, szeptember 10-ig az első vásárlási tranzakcióhoz kapcsolódó húsz hónapos 0 százalékos részletformáló szolgáltatást is igénybe vehetünk. Más szóval a bank ennél a vásárlásnál nem számítja fel a már említett jelentős hitelkamatot, így a kártyatulajdonosnak lehetősége van arra, hogy fennálló hitelkártya-tartozását vagy annak egy részét több egyenlő részletben, fix futamidő alatt fizesse vissza.

Az Erste Banknál augusztus végéig igényelhető akciósan Wizz Air-hitelkártya, amellyel a bank és partnere megduplázza az induló üdvözlőpontok számát, és nem 10, hanem 20 ezer leutazható pontot ír jóvá az ügyfél Wizz-számláján.

hitelkártyapiac hitelkártya
Kapcsolódó cikkek