Pénz- és tőkepiac

Ismét érdemes lehet orosz eszközökbe fektetni

Donald Trump megválasztása után sokan számítottak arra, hogy az új elnök érkezésével javulhat az orosz–amerikai kapcsolat. Ehelyett inkább az orosz botrányokról szóltak az első hónapok.

Donald Trump megválasztása után erős optimizmus alakult ki az orosz eszközök megítélése kapcsán, sokan számítottak arra, hogy az új elnök érkezésével javulhat az orosz–amerikai kapcsolat, emiatt jelentősebb tőkeáramlás kezdődött meg az orosz eszközök felé.

A szoros barátság helyett azonban sokkal inkább az orosz botrányokról szóltak Trump elnökségének első hónapjai, az első elfogadott törvény pedig a várt adóreform helyett az Oroszország ellen meghozott újabb szankciókat tartalmazta, amire a rubel és az orosz részvénypiac is jelentősebb gyengüléssel reagált, a spekulatív pozicionáltság visszaesett az elnökválasztás előtti szintre a rubel esetében.

Két tényező befolyásolhatja érdemben a közeljövőben a rubel árfolyamát. Az egyik az olaj ára, mely stabilizálódni látszik a 45–55 dolláros sávban. Itt nem várható tartós és jelentős esés, sokkal valószínűbb szcenárió, hogy az olaj ára maradhat a bő 10 dolláros kereskedési sávban, ami pedig segíthet támasztani az orosz fizetőeszközt is.

A másik az orosz szankciók kérdése. Ez negatívan hatott ugyan a hangulatra, a tényleges gazdasági hatása ugyanakkor csekélyebb lehet. Mindezek mellett segíthet a központi bank konzervatív kamatpolitikája is, mely konzervatív megközelítéssel az orosz fizetőeszköz stabilitására törekszik.

Fontos kockázat lehet az olajár jelentős leértékelődése mellett az általánosan romló részvénypiaci hangulat vagy az orosz–amerikai viszony további romlása.

Ugyanakkor – a kockázatokat is figyelembe véve – jó befektetési lehetőség a jelenlegi szinteken ismét a rubel és az orosz részvények felértékelődésére fogadni.

Trump eszközök Orosz
Kapcsolódó cikkek