Pénz- és tőkepiac

Van még tér a Micron növekedéséhez

A Micron félvezetőgyártó árfolyama lassabban növekszik, ezért a vállalat részvényei vonzó lehetőséget kínálnak az értékalapú befektetőknek.

Az elmúlt egy-másfél évben sztárpapírokká váltak az olyan félvezetőgyártók, mint az Nvidia, az AMD vagy a Micron. Az Nvidia és az AMD a Bitcoin-bányászat által teremtett óriási kereslet hátán produkált jelentős növekedést, míg a Micron, a DRAM és a NAND memóriák felfutásával és beérésével képes az olyan versenytársakkal lépést tartani, mint a Toshiba vagy a Samsung.

Az augusztusi lokális mélypont érintése óta jelentős árfolyam-emelkedésen van túl a papír, de szeptember második hetében ismét megpróbálhat kitörni a 33 dolláros lokális tető alól. A technikai kép és a rövid távra mutató fundamentumok alapján további emelkedési potenciál lehet a vállalat részvényeiben, amivel legalább a 36,5 dollárnál található mindenkori csúcs is elérhető.

 

Néhány főbb fundamentális mutatót kiragadnék, amellyel szemléltethető a Micron szektoron belül kedvezőnek ítélhető árazása. A vállalat 2,08-as P/S-rátája a szektor többségét alulmúlja. Az alacsony érték annak köszönhető, hogy a részvények árfolyama nem növekedett olyan ütemben, mint az értékesítések, ezen a téren tehát kedvező árazást állapíthatunk meg. Az előremutató P/E-ráta 5,29-os értéke a szektorban is kedvezőnek számít, és az S&P 500 index 19,2-es átlagánál is lényegesen alacsonyabb. A 2017-es pénzügyi évre 77,5 százalékos EPS-növekedés a konszenzus, a Micron árfolyama azonban ehhez képest lassabban növekszik, ezért úgy gondolom, hogy a vállalat részvényei vonzó lehetőséget kínálnak az értékalapú befektetőknek. A fundamentumok tehát rövid távon kedvező képet adnak, hosszú távon azonban kockázatos lehet az értékesítési időszakok ciklikussága.

A részvények technikai képére pillantva is találkozunk izgalmakkal. A 33 dolláros lokális ellenállás alól igyekszik kitörni a papír, és ha ez sikerül, akkor nyitva lehet az út a 36,5 dolláros lokális csúcshoz, de akár a bő egy éve formálódó táguló ék alakzat teteje felé is, amely 38 dollárnál van. Ez utóbbi célszint 15 százalékos emelkedési potenciál a 33 dolláros szinthez képest.

Nvidia AMD Micron félvezetőgyártás
Kapcsolódó cikkek