Pénz- és tőkepiac

Az orosz milliárdos rezet bányászna Szerbiában

A legújabb hírek szerint kínai, amerikai és kanadai cégek mellett egy ismert orosz üzletember is jó eséllyel pályázik a Bor városa mellett lévő rézbánya megvásárlására.

A kelet-szerbiai Bor városa mellett lévő rézbánya és kohó még állami tulajdonban van, pedig az ezredfordulót követően már többször próbálták meg eladni, vagy olyan befektetőnek átengedni bizonyos jogokat és tulajdonrészt, akit az állam stratégiai partnerként kezelhet, és aki majd beruház a termelés korszerűsítésébe is. A legújabb hírek szerint kínai, amerikai és kanadai cégek mellett egy ismert orosz üzletember is jó eséllyel pályázik a komplexum megvásárlására.

Forrás: Shutterstock

Andrej Melnicsenko milliárdos, az SGC vállalat tulajdonosa – aki a Forbes magazin listája szerint Oroszország kilencedik leggazdagabb embere – már elvégeztette a medence bányászati-földtani, valamint technológiai-fémkohászati vizsgálatát, felmérette az RTB Bor néven bejegyzett állami vállalat pénzügyi helyzetét is, majd levélben tájékoztatta a cégvezetést, hogy kész a stratégiai partnerségről szóló tárgyalások megkezdésére.

Nemrég Aleksandar Antic energiaügyi miniszter azt mondta, hogy olyan befektetőt keresnek, aki legkevesebb 1 milliárd eurót ruházna be a Bor környékén található érclelőhelyeken a kitermelés korszerűsítésébe. Ez ideig azonban az említett ajánlatok nem hivatalos források szerint 500-600 millióra rúgtak. Melnicsenko vállalata állítólag 600 millió dollárt lenne hajlandó beruházni a bori bányamedencébe, de akár az egész medence privatizálásáról is készséggel tárgyalna. A fehérorosz származású üzletember vagyonát 9 milliárd dollárra becsülik. Az SGC szándékában áll Bor mellett további két bánya megnyitása. A környéken található érc rézben gazdag, ám a most kitermelt rétegek kevesebb mint 1 százalékban tartalmazzák ezt a színesfémet. Geológiai kutatások szerint vannak olyan rétegek is, amelyek 20–34 százalékban is tartalmazhatják a rezet, és „melléktermékként” még némi arany is kinyerhető belőlük. Mivel az utóbbi időben a világ tőzsdéin a réz árának jelentős emelkedése tapasztalható, vélhetőleg a szerb kormány továbbra sem fogja elkapkodni az RTB Bor magánosítását.

üzletember rézbánya vásárlás
Kapcsolódó cikkek