Pénz- és tőkepiac

Jó irányba halad a Twitter, de drága

Erős lehet a kiábrándulás, ha a Twitter profitot tud majd termelni, és az eredménye alapján kezdik árazni a részvényt.

M ajdnem egyéves bevételével megegyező nettó veszteséget halmozott fel a Twitter 2013 és 2016 között, mintegy 2,2 milliárd dollárnyit. Mivel a bevételek növekedése megtorpant, a vállalat számára az egyetlen út a profitabilitás eléréséhez a kiadások csökkentése.

A Twitter múlt héten közzétett harmadik negyedéves jelentése nagy előrelépést mutat ezen a téren. Míg a bevételek 4 százalékot csökkentek éves alapon, a működési költségeket sikerült olyan mértékben megvágni, hogy története során először pozitív GAAP működési nyereséget tudott elérni a társaság.

A befektetők természetesen örömmel fogadták a jó eredményt, ami az árfolyamon is meglátszott, de a negatív irányba haladó bevételek miatt még mindig meglehetősen drágának mondható a

A Twitter piaci kapitalizációja a jelentés utáni lelkesedés és az ebből fakadó erőteljes árfolyam-emelkedés következtében meghaladta a 15 milliárd dollárt. Ez még mindig jóval alacsonyabb a 2013-as IPO után elért 38 milliárdnál, de a vállalat fundamentumainak ismeretében még így is túlzó. Az idei évre várható 2,4 milliárd dolláros bevételnek több mint hatszorosa a papír piaci kapitalizációja. Dinamikus bevételnövekedésnél ez még nem is lenne probléma, de a Twitternél ez a sztori már kifutott. Természetesen van esély a csökkenő trend megfordítására, de ennek jelei még nem látszanak.

Erős lehet a kiábrándulás, ha a Twitter profitot tud majd termelni, és az eredménye alapján kezdik árazni a részvényt. Ahhoz, hogy indokoltnak tekinthessük a jelenlegi árazást, több százmillió dolláros éves nettó profitot kellene felmutatnia a vállalatnak, és még így is szédítő P/E-rátán forogna a papír. Ettől függetlenül természetesen a költségek visszavágása egy lépés a megfelelő irányba a Twitter számára, de a profitabilitás feltűnése a láthatáron még nem indokolja a túlfűtött optimizmust.

profitabilitás Twitter árfolyam
Kapcsolódó cikkek