Pénz- és tőkepiac

Sokat hoztak a régiós részvényalapok

A részvényalapok döntő részével nyertek az idén a befektetők, leginkább a moszkvai tőzsdén válogató konstrukciók estek. Kisebb kockázattal: abszolút hozamú vagy vegyes alapokkal is sokat lehetett keresni.

A közép-európai részvényalapok lettek 2017 első három negyedévének nyertesei. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint azok, akik ilyen befektetési jegyeket vásároltak az év elején, mostanra 20-30 százalékos hozamot értek el. Az értékpapírokba fektető magyarországi alapok közül az Aegon IstanBull török lírás sorozata emelkedett a legtöbbet, 28 százalékot, ami nem meglepő, hiszen az isztambuli tőzsdeindexek is 30 százalék fölötti pluszban járnak az idén – de csak lírában. A líra ugyanis 11 százalékot esett az idén a forinthoz képest, emiatt a forintban vagy más devizában denominált török részvényalapok hozama jóval alacsonyabb, de még mindig két számjegyű.

A varsói több mint 26 százalékkal emelkedett az idén
Forrás: AFP

A forintelszámolású értékpapíralapok közül a lengyel és a közép-európai részvénypiacon érdekelt konstrukciók viszik a prímet. A varsói tőzsde több mint 26 százalékos pluszban jár az idén, és ugyanitt tart az Aegon lengyel részvényalapja is. A többi régiós piac is szépen emelkedett, a bécsi tőzsdeindex szintén 26 százalék fölött szedett magára, a budapesti pedig 17 százalékos pluszban van 2017-ben. A közép-európai részvényalapok közül épp ezért több is 20 százalék fölötti nyereséget ért el az idén.

A hazai részvénypiacot követő konstrukciók viszont kilenc hónap alatt csupán 10-15 százalékos hozamot értek el. A részvényalapokkal egyébként az idén általában nyertek a befektetők, csak viszonylag kevés áll közülük mínuszban. A nagy vesztesek az első kilenc hónapban az oroszországi részvényalapok voltak, szeptember végéig 3-10 százalékot esett az árfolyamuk, de ez még változhat. A moszkvai tőzsdeindex június közepén járt a mélyponton, azóta viszont folyamatosan emelkedik, igaz, még mindig 7 százalékos mínuszban tart.

Az abszolút hozamú alapok között is voltak olyanok, amelyek felvették a versenyt a részvényalapokkal. Ebben a kategóriában a felkapott részvényekbe fektető OTP Trend lett az aranyérmes 13 százalékot meghaladó hozammal. Két számjegyű hozamot ért el az Amundi Kamra alapja is, de a legnagyobb hazai abszolút hozamú alap, az OTP Supra befektetői is elégedettek lehettek, hiszen a konstrukció forintos sorozata a harmadik negyedév végéig 8,5 százalékot emelkedett. Az idei év slágerbefektetéseinek számító abszolút hozamú konstrukciók egyébként eléggé vegyesen teljesítettek. Az alapok mintegy harmadának esett az árfolyama, a vesztesek között olyan nagy alapok is vannak, mint a Concorde VM vagy az OTP G10 Euró.

A vegyes alapok közül a legjobban a dinamikusak teljesítménye alakult. Az OTP Prémium Növekedési Alapja csaknem 9 százalékos hozamot ért el. Az árupiaci alapok között is az egyik OTP-s nyert: a Föld Kincsei lakossági sorozata több mint 6,5 százalékot emelkedett. A hosszú kötvényalapok között is akadt olyan, amelyik 5 százalék fölött teljesített, a pénzpiaci és a likviditási alapok egyre nagyobb hányada viszont a költségek levonása után már képtelen pozitív hozamot elérni.

részvényalapok BAMOSZ Aegon
Kapcsolódó cikkek