Pénz- és tőkepiac

Rekordokra hajtanak a nyugdíjpénztárak

Szép hozamokat értek el az önkéntes nyugdíjpénztárak, és a tagok is lelkesen takarékoskodnak. Az egyéni befizetések volumene folyamatosan nő, és a taglétszám leépülése is megállt.

A rekordok éve lehet az idei az önkéntes nyugdíjpénztáraknál. A Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint ugyanis a kasszák az első kilenc hónapban összesen 80,22 milliárd forint tagdíjbevételt értek el, 12,5 százalékkal többet, mint tavaly. Pedig a magasabb céges közterhek és a készpénzes cafeteriajuttatás bevezetése kedvezőtlenül hatott a munkáltatói befizetésekre, ezek mennyisége több mint 4 százalékkal csökkent az első kilenc hónapban, 27,41 milliárd forintra, ami négyéves mélypont.

A tagok viszont egyre többet tesznek félre a nyugdíjpénztári számlájukra, szeptemberig 51,8 milliárd forintot fizettek be, ez 18,7 százalékkal haladja meg a tavalyit.

Fotós: Vémi Zoltán

Az év vége felé pedig még jobban megugorhatnak az egyéni befizetések, mivel sokan próbálják kihasználni a személyi jövedelemadót érintő kedvezményt. A pénztárak is minél több befizetésre ösztönzik a tagjaikat különféle nyereményjátékokkal és más akciókkal. Ezek a kezdeményezések sikeresek, hiszen évről évre több adót igényelnek vissza az ügyfelek. Az idén az első kilenc hónapban 9,622 milliárd forintot utalt vissza az adóhatóság az önkéntes nyugdíjpénztárakba, ami történelmi rekordnak számít.

Nagy öröm lehet a kasszáknak, hogy a jelek szerint megállt a taglétszám 2008 ősze óta tartó folyamatos zsugorodása. Kilenc éve még 1,4 millió fő fölött volt az önkéntes nyugdíjpénztárak tagsága, ez tavaly év végére 1,138 millióra csökkent. Az idén azonban minden negyedévben nőtt a taglétszám, és szep-tember végén már 1,141 millió fölött volt. Szolgáltatást a nyugdíjba vonult tagok közül csaknem 11,5 ezren kértek összesen 21,66 milliárd forint értékben, vagyis a felhalmozási időszak végére egy-egy idős tag átlagosan körülbelül 1,9 millió forintot gyűjtött. A tagok döntő része továbbra is az egyösszegű kifizetést választja, járadékként csupán 813 millió forintot fizettek ki a pénztárak január és szeptember között.

Szektorszinten a költségeket is sikerült az idén a kasszáknak kordában tartaniuk, igaz, ehhez szükség volt arra, hogy a nem fizető tagok számláit megcsapolják a működésükre elvonható minimális összeggel. Az intézmények csak a pozitív hozam terhére vonhatnak le pénzt az egyéni számlákról, az idén azonban jól teljesítettek a vagyonkezelők, ezért kilenc hónap alatt csaknem egymilliárd forintot lehetett így beszedni. Maguk a pénztárak egyébként igyekeznek spórolni, az alkalmazottak bére és az utánuk fizetett közteher az idén csökkent, más költségek – például a tagszervezéssel, marketinggel vagy adminisztrációval kapcsolatos kiadások – viszont emelkedtek.

A vagyonkezelők a harmadik negyedév végéig 65,8 milliárd forintnyi hozamot termeltek a tagoknak, ez az év eleje óta 5,2, évesítve pedig 7 százalék körüli hozamot jelent. A pénztárak szeptember végén 1348,166 milliárd forintot kezeltek, vagyis egy átlagos tag számláján körülbelül 1,18 millió forint volt.

tagok befizetések nyugdíjpénztár
Kapcsolódó cikkek