Pénz- és tőkepiac

Nagyon gyorsan nő a lekötetlen pénzek aránya

Betéteiknek több mint 62 százalékát nem kötik le a háztartások, miközben az első fél év végére a készpénzük állománya megközelítette a 4000 milliárd forintot. A tartósan alacsony kamatok miatt a lekötetlen számlapénzek arányának további emelkedésével kell számolni.

Egyre alacsonyabb a lekötött betétek aránya a háztartások folyószámlán tartott pénzén belül: október végén mindössze 37,7 százalékot ért el, szemben az egy évvel korábbi 44,3, illetve a 2015. októberi 54,1 százalékkal – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból.

A jegybank adatai szerint 2017 októberének végén összesen 7611,5 milliárd forintnyi betéttel rendelkeztek a magyarországi háztartások, és ebből több mint 4740 milliárdot látra szóló és folyószámlabetétben tartottak: ez a teljes mennyiség 62,3 százaléka volt. A lekötetlen, „pihenő” pénzek aránya ráadásul nagyon gyors ütemben növekszik: miközben a háztartási szektor betéteinek teljes állománya 7,3 százalékkal emelkedett az október végéig tartó egy év alatt, addig a folyószámlabetéteké majdnem pontosan egyötödével. A korábban a lakossági betétek gerincét éven belüli futamidőre lekötött állomány viszont 12 hónap alatt 17,5 százalékkal zsugorodott, alig haladta meg az 1635 milliárd forintot.

Figyelemre méltó emellett, hogy a devizabetéteknél még magasabb a folyószámlákon lekötetlenül tartott pénz aránya: az MNB adatai szerint október végére megközelítette a 67 százalékot, miközben az éven belüli futamidőre lekötött betétek súlya 30,7, az éven túliaké pedig 2,4 százalékot tett ki.

A devizabetétek állománya viszont az utóbbi egy év alatt viszonylag lassú ütemben emelke­dett: október végén 1232,9 mil­­li­árd forintot ért el, 4,6 százalék­kal haladta meg az egy évvel korábbit. Ennek megfelelően a háztartási betéti portfólióban képviselt részesedésük is csökkent valamelyest: 16,2 százalékot tett ki októberben, szemben az egy évvel korábbi 16,6-del.

A több mint 4700 milliárd forintnyi likvid számlapénz várhatóan az előttünk álló időszakban is gyarapodik majd, hiszen a megtakarítási piacon elérhető kondíciók mellett az ügyfelek egyre nagyobb hányada dönthet úgy, hogy nem köti le a felszabaduló pénzét. A jegybank adatai szerint ugyanis a háztartási betéteknél ha lassuló ütemben is, de szinte folyamatosan csökkennek az elérhető kamatok: október végén a lekötött forintbetéteknél 0,34 százalékot ért el az MNB által kalkulált átlagos éves ráta, szemben az egy évvel korábbi 0,51 százalékkal. A nem túlságosan csábító betéti kamatok miatt gyakorlatilag mind több a háztartásoknál lévő készpénz is. Az MNB adatai szerint az első fél év végén már 3959,6 milliárd forintot ért el az összesített – a forintot és valutát is tartalmazó – állomány, amely közel százmilliárd forinttal volt magasabb a hat hónappal korábbinál, a 2015 végit pedig bő 270 milliárd forinttal – 7,3 százalékkal – haladja meg.

lekötött betét devizabetét lekötetlen számlapénz
Kapcsolódó cikkek