Pénz- és tőkepiac

Barcza György: az államadósság folyamatosan csökken

Az államadósság csökkenéséről és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kötvénykibocsátási terveiről beszélt Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója az Euromoney gazdasági szaklap idei közép- és kelet-európai fórumán.

Az elmúlt években folyamatosan csökkent Magyarországon az államadósság GDP-hez mért aránya, és nő a magyar befektetők kezében lévő állampapír-állomány – mondta kedden Barcza György Bécsben az Euromoney gazdasági szaklap idei közép- és kelet-európai fórumán.

Az idén 23. alkalommal megrendezett, kétnapos szakmai tanácskozás fórumain, panelbeszélgetésein mintegy 1100 gazdasági szakember vitatja meg a régió gazdasági fejlődési lehetőségeit, köztük pénzügy- illetve gazdasági miniszterek, jegybankárok, vállalatok vezetői, befektetők és politikai döntéshozók.

Barcza György elmondta: a világ 3 meghatározó nemzetközi hitelminősítőjéből kettő már pozitív kilátással látta el a magyar állampapírokat.

Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója
Fotós: Veres Viktor

Az ÁKK vezérigazgatója úgy ítélte meg, hogy Kína 5-10 éven belül bizonyosan ígéretes kötvénypiac lesz, ezért már most érdemes ott lenni. Magyarország 2016. áprilisában 1 milliárd jüan – 136,8 millió euró értékben hároméves lejáratú jüankötvényt bocsátott ki a kínai piacon.

Barcza György magyar újságíróknak elmondta: az ÁKK azt tervezi, hogy belföldi eurókötvénnyel is megjelenik, amint erre megkapja a kormányzat jóváhagyását. Az új belföldi eurókötvényeket a forintkötvényekhez hasonlóan rendszeres aukciókon dobnák piacra, így a nagy intézményi befektetők negyedévente tudnának euróban denominált államkötvényeket vásárolni.

Tervbe vettek egy jenkötvény kibocsátását, amire már megvan a kormányzati felhatalmazás. A több lábon állás érdekében érdemes az országnak a szamuráj-kötvényekkel is megjelenni – tette hozzá.

Az államadósságon belül a deviza részaránya 2018 végére 20 százalék alá eshet a tavalyi 22 százalékról – ami 2010-ben még 50 százalék körül volt. Az idén lejáró devizaadósság összege 2,3 milliárd euró, ami meghaladja a tervezett 1,2 milliárd eurós devizakötvény-kibocsátást – mondta az ÁKK vezérigazgatója Bécsben.

államadósság Barcza György Államadósság Kezelő Központ Zrt.
Kapcsolódó cikkek