Pénz- és tőkepiac

Háromszorosára nőtt hazánk finanszírozási képessége

Az előző havi kis mértékű mínuszt követően számottevő többlettel zárt novemberben a folyó fizetési mérleg. A tőkemérlegben pedig negyedével nagyobb uniós tőkeátutalást regisztráltak, így a folyó mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegével kifejezett és az ország külső pénzügyi pozícióját jellemző úgynevezett külfölddel szembeni finanszírozási képesség novemberben több mint háromszorosára nőtt az októberi adathoz képest- derül ki a Magyar Nemzeti Bank honlapján kedden közzétett friss adatokból.

Az előző havi minimális (7,5 millió euró) mínuszt követően számottevő, 391 millió euró többlettel zárt novemberben a folyó fizetési mérleg. A tőkemérlegben az októberi 224 millió eurónál mintegy negyedével nagyobb, 278 millió euró uniós tőkeátutalást regisztráltak,

így a folyó mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegével kifejezett és az ország külső pénzügyi pozícióját jellemző úgynevezett külfölddel szembeni finanszírozási képesség novemberben 667 millió euró volt, több mint háromszorosa az októberi 214 millió eurónak

- derül ki a Magyar Nemzeti Bank honlapján kedden közzétett friss adatokból.

Az áruforgalmi exportbevételek 194 millió euróval meghaladták az előző havit, az importkiadások pedig 79 millió euróval alacsonyabbak voltak, az áruforgalom tehát 273 millió euróval javította a novemberi egyenleget az októberihez képest.

A szolgáltatások kereskedelmi aktívuma is 120 millió euróval 516 millió euróra javult bár az idegenforgalmi többlet minimálisan, azaz 5 millió euróval szerényebb lett és 253 millió euróra rúgott.

A hazautalt nettó munkajövedelmek és a külföldiek befektetésekből származó jövedelmének passzívuma egymással csaknem fillérre megegyezően (13, illetve 14 millió euróval) de ellentétes irányba mozdult el, azaz semlegesen hatottak a havi változásra. A legnagyobb tételt ebben a működőtőke befektetések jövedelmei jelentik, a nettó profitkivonás az utóbbi hónapokban 710 millió dollár körül mozog, októberben 712, novemberben 709 millió euró volt.

https://www.vg.hu/gazdasag/belso-kereslet-miatt-csokkenhetett-fizetesi-merlegtobblet-733695/

finanszírozási képesség tőkemérleg folyó mérleg külső pénzügyi pozíció MNB
Kapcsolódó cikkek