Pénz- és tőkepiac

Részvényesei régi vágyát teljesíti a Bank of Ireland

A pénzügyi válság óta először fizet osztalékot Írország legnagyobb bankja, a Bank of Ireland, amely hétfőn közzétett gyorsjelentésében tőkéjének emelkedéséről és az adózás előtti, egyszeri tételek nélkül számított nyereségének stabilitásáról adott számot. 

A pénzintézet vezetése tavaly közölte, hogy az utóbbi egy évtizedben először, várhatóan 2018 első felében fizetnek osztalékot, egy évvel később, mint remélték, mivel tisztábban akarnak látni a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnésével és a bank nyugdíjjuttatási programjának, illetve deficitjének alakulásával kapcsolatos kérdésekben.

Az eszközállománya alapján legnagyobb ír bank 3 milliárd 49 millió euró bevétel mellett 692 millió euró nyereséget termelt. Az adózás előtti, egyszeri tételek nélkül számított nyereség 1 milliárd 78 millió euró volt, 2 százalékkal csökkent a 2016-ban elért 1 milliárd 98 millió euróhoz képest. A bank vezetése részvényenként 11,5 eurócent kifizetését javasolja.

A Bank of Ireland székháza Szent Patrik napján
Forrás: Artur Widak/NurPhoto/AFP

Az Bank of Ireland alapszintű (Tier 1) tőkemegfelelési rátája 12,8 százalékról 13,8 százalékra emelkedett. A nettó kamatrés a 2016 végén kimutatott 2,20 százalékról 2,29 százalékra nőtt, de a befektetők csalódottan vették tudomásul, hogy a 2017. első félévi 2,32 százalékos érték december végére 2,24 százalékra esett.

A jövedelmezőség alakulása miatti aggodalmak hatására esett a bank részvényeinek árfolyama a dublini tőzsdén. Hétfő délben 1,79 százalékos mínuszban forogtak a Bank of Ireland részvényei, de napi mélypontján, 5 százalékos veszteségben is állt az árfolyam.

A pénteki 7,8 eurós árfolyam 15,56 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Bank of Ireland Tier 1-es alaptőkeráta eszközállomány nyugdíjjuttatási program dublini tőzsde Írország
Kapcsolódó cikkek