Pénz- és tőkepiac

Riválisaihoz képest olcsó a Zwack

A vártnál jobb gyorsjelentés ellenére csökkent a Zwack ár-nyereség alapú eredményességi mutatója, mert az elmúlt csaknem két hónapban négy százalékkal drágult a részvény. Az égetett szeszes italok piacán jelen lévő multik viszonylag drágának számítanak.

Tőzsdén jegyzett versenytársaihoz képest viszonylag olcsónak számít a Zwack, ha az ár-nyereség (P/E) mutatót nézzük. Hiába alakultak a vártnál jobban a pesti börzén jegyzett cég számai a friss gyorsjelentésében, a decemberi 17-es P/E mutató 16,1-re mérséklődött. Ezt úgy számolják ki, hogy a árfolyamát elosztják az elmúlt évben elért egy részvényre jutó adózás utáni eredménnyel, azaz a nettó profittal. Ha az egyéb hatásoktól, például az inflációtól eltekintünk, és az osztalékfizetéseket sem vesszük figyelembe, akkor megkapjuk, hogy hány év alatt termeli ki magát a részvényre költött pénz.

A Zwack méretében alig akad olyan szeszgyártó, amelynek papírjai a tőzsdén forognak
Fotó: Illyés Tibor

Ár-nyereség alapon így valamivel olcsóbbnak számít a cég a két hónappal ezelőttihez képest. Ebben persze az is szerepet játszott, hogy a Budapesti Értéktőzsde támogatásával az OTP Bank által készített kispapírelemzés megjelenése óta 4,1 százalékkal ment feljebb az árfolyam. A vevők azért is találtak rá a papírra, mert az első elemzésben az akkori szinthez képest 5,8 százalékkal magasabb célárfolyamot fogalmaztak meg. Az azóta újból megemelt célárfolyam a pénteki záráshoz képest 2,1 százalékkal magasabb.

Értékeltségi mutatók alapján nem könnyű összevetni a céget más, égetett szeszes italokat gyártó társasággal, mert a Zwack 35 milliárd forintos, azaz 0,1 milliárd eurós piaci kapitalizációjához hasonló nem nagyon van tőzsdén. Az Unicumhoz hasonló keserűt forgalmazó Jägermeister, az Underberg és a Fratelli Branca például eleve nincs a tőzsdén. Nagyjából a Zwackhoz hasonló méretű cég a prágai és a londoni börzén jegyzett Stock Spirit, amelynek ár-nyereség mutatója a Reuters adatbázisa szerint 18,1. A társaságnak több mint negyven márkája van, például a Keglevich és a Zoladkowa, főleg vodkát és ízesített vodkát, likőröket, rumot, pálinkát és keserűt forgalmaz. A cég Csehország mellett Szlovákiában, Lengyelországban, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában és Olaszországban aktív.

A többi versenytárs már nagy multinacionális cég. Ezeknek a piaci értéke több tízszerese vagy százszorosa a félig most is családi cégnek tekinthető Zwack Unicum Nyrt.-ének. A Zwackban 50 százalékos plusz 1 szavazat tulajdonrésze van a Peter Zwack & Consorten HAG-nak, 24 százalék a közkézhányad és 26 százalék a Diageóé a BÉT honlapján szereplő 2017. szeptemberi kimutatás szerint. A Diageo italait – a többi között a Johnnie Walkert, a Baileyst, a Captain Morgan márkákat – a Zwack forgalmazza hazánkban. A multik közül egyébként épp a Diageo számít viszonylag olcsónak 20-as P/E mutatóval. Az Absolut vodka, a Chivas Regal, a Ballantine’s, a Beefeater, a Jameson márkákkal rendelkező francia Pernod Ricard mutatója kicsit magasabb, 21,2. A Davide Campari Milano és a Jack Daniel’sről ismert Brown-Forman is drágább, de a legmagasabb mutatója, 31 a Remy Cointreau-nek van. Az utóbbi cég egyebek között a Remy Martin, a Cointreau és a Metaxa tulajdonosa. A hét szeszesital-gyártó közül csak kettőt, a Stock Spiritet és a Diageót ajánlják vételre az elemzők, a többinél tartást javasolnak.

Zwack szeszgyártók tőzsde
Kapcsolódó cikkek