Pénz- és tőkepiac

Amikor az eminens kerül hátrányba

A magyar banki-biztosítási szektor szereplői hátrányba kerülhetnek az uniós versenytársakkal szemben, miután a hazai jogalkotás már beépítette a jogrendbe azokat az EU-szabályokat, amelyeket más tagállamok intézményeinek csak később kell alkalmazniuk.

Felpörgött az elmúlt héten az európai jogalkotás folyamata. Megszavazták például, hogy a biztosításközvetítői irányelvben (IDD) foglaltakat a tagállamoknak július 1-jéig kell elfogadniuk és jogrendjükbe ültetniük. A rendelkezéseket ugyanakkor csak 2018. október 1-jétől kell alkalmazni.

Ugyancsak ratifikálták az unióban az Európai Bizottság pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló irányelvének (PSD2) erős ügyfél-hitelesítésre vonatkozó szabályozástechnikai standardját. A rendelet szabályait – jelent meg a határozat az EU hivatalos lapjában – 2019. szeptember 14-től kell alkalmazni.

Felpörgött az elmúlt héten az európai jogalkotás folyamata
Forrás: AFP

Magyarország mindkét területen megelőzte a korát, és jó előre meghatározta, hogy a szabályozás elemeit életbe lépteti.

Az IDD kapcsán a biztosítási törvény őszi módosítása az irányelv eredeti, február 23-i bevezetési dátumával számolt, az uniós szabályozás részleteit e dátummal tette a magyar jogrend részévé. A szintén tavaly év végén módosított pénzforgalmi törvény pedig úgy rendelkezik, hogy a PSD2 szabályozás erős ügyfél-hitelesítésre vonatkozó javaslatai 2019. január 1-jétől érvényesek.

Mindez lépéshátrányba hozhatja a magyar piac szereplőit. Az esetenként igen szigorú új szabályozás ugyanis nagy felelősséget ró és jelentős feladatokat ír elő a hazai szereplőknek. Közben a más uniós tagállamban működő pénzügyi vállalkozásoknak (bankoknak, biztosítóknak) lehetőségük van rá, hogy határon átnyúló szolgáltatásaikat úgy kínálják Magyarországon, mintha rájuk még nem vonatkoznának az uniós irányelvek.

Külön nehezíti a helyzetet – és e tekintetben a biztosítási piac kifejezetten rosszul áll –, hogy a parlamenti választások, majd a kormányalakítás miatt jó néhány hétig nem lesz érdemi jogalkotói munka. Így pedig (ha volna is gazdaságpolitikai akarat) az EU-előírások magyarországi átvételét nem lehet majd az uniós szabályozás életbelépésekor harmonizálni egy újabb törvénymódosítással.

bankszektor EU jogalkotás PSD2 IDD biztosítás
Kapcsolódó cikkek