Pénz- és tőkepiac

Csekély veszteséggel nyithatnak az európai börzék

A határidős indexjegyzések alapján kis mértékű csökkenéssel kezdi a hétfői kereskedést a londoni, a frankfurti és a párizsi index is.

A londoni FTSE-100 index csak néhány pontos csökkenéssel kezdheti a hétfői kereskedést, míg a frankfurti DAX index 0,1 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,2 százalékkal nyithat alacsonyabban.

Hétfőn a fontosabb makrogazdasági adatok közül a leginkább az euróövezet januári külkereskedelmi mérlegének és építőipari termelésének a közzététele befolyásolhatja a tőzsdei árfolyamok alakulását.

Pénteken a főbb európai tőzsdék nyereséggel zártak az enyhülő amerikai-európai kereskedelmi háborús aggodalomnak köszönhetően: a Stoxx 600 páneurópai index 0,22 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,29 százalékkal emelkedett, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,68 százalékkal nőtt.

Londonban 0,34 százalékkal végzett magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,36 százalékkal emelkedett, a párizsi CAC-40 index pedig 0,29 százalékkal. A madridi IBEX-35 0,79 százalék, a milánói FTSE MIB 0,63 százalék nyereséggel zárt.

Pénteken jó napja volt az olaj- és gázipari ágazatnak a tőzsdéken
Forrás: Arne Dedert/dpa/AFP

Pénteken eltérő eredményeket értek el a különböző gazdasági ágazatok, a legjobban az olaj- és gázipari ágazat teljesített a tőzsdén. Az olajár emelkedését követve, az ágazati index másfél százalékkal erősödött. Az osztrák OMV részvénye négy százalék nyereséget ért el annak köszönhetően, hogy megvásárolta a Shell új-zélandi feldolgozó és értékesítési üzletágát.

A pénzügyi ágazat részvényeinek árát akvizíciós hírek emelték meg. A brit Nex Group részvénye harminc százalékkal erősödött, miután átvételi megkeresést kapott a világ egyik legnagyobb tőzsdei üzemeltetőjétől, a CME Grouptól.

Az olajár a pénteki nagy emelkedést korrigálva csökkent kissé hétfőn, a Brent 0,41 százalékkal, hordónként 65,94 dollárra, a WTI 0,4 százalékkal, 62,1 dollárra.

Az olajár csökkenését a termelést végző amerikai olajkutak számának és ebből következően a kitermelés mennyiségének a várható növekedése idézte elő. Az amerikai termelő kutak száma a múlt héten négy kúttal nyolcszázra emelkedett, szemben az egy évvel ezelőtti 631 kúttal. Az amerikai olajtermelés 2016 közepe óta már egyötödével emelkedett és napi tízmillió hordó feletti, ezzel már megelőzte Szaúd-Arábiát.

Oroszország napi tizenegy millió hordó feletti termelését a becslések szerint az év második felében lépi túl az Egyesült Államok.

A dollár erősödött, az arany ára ezzel párhuzamosan csökkent az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kedd-szerdai monetáris politikai ülésétől várt kamatemelést megelőzően. Az eurót 0,22 százalékkal jegyezték gyengébben, 1,2263 dolláron, az arany ára 0,27 százalékkal, unciánként 1308,70 dollárra csökkent.

 

kőolajár arany dollár tőzsdeindexek európai tőzsdék európai tőzsdenyitás
Kapcsolódó cikkek