Pénz- és tőkepiac

Kacérkodik a tőzsdével a Qualysoft

Egy-két éven belül eldőlhet, hogy a szoftverfejlesztéssel foglalkozó Qualysoft meg­jelenik-e a Budapesti Értéktőzsde parkettjén. Simon Tamás, a nemzetközi cégcsoport igaz-gatója elmondta: Európa mellett Ázsiában is jelentős üzletfejlesztés zajlik.

Részt vesznek a Budapesti Értéktőzsde ELITE-programjában. Kacérkodnak a tőzsdére lépéssel?

Azon dolgozunk, hogy a céget tőzsdeképes állapotba hozzuk. Azt szeretnénk elérni, hogy a Qualysoft transzparensen és a tulajdonosok részvétele nélkül is fenntartható módon működjön. Ennek a folyamatnak egyik állomása az ELITE-program, amelynek képzése sokoldalú, és tömören adja át azt a tudást, amelyre szükségünk van. Egyelőre nem tudom megmondani, hogy akarunk-e majd egyáltalán tőzsdére lépni, de az biztos, hogy olyan állapotba akarjuk juttatni a céget, hogy erre képes legyen.

Mitől függ, hogy tőzsdére mennek-e?

A kedvező tőkebevonási megoldásnak tűnik, hiszen pénzügyi befektető beszállhat akár kisebbségi tulajdonosként, de ez általában költségesebb megoldás. Az exit lehetősége is felmerül a tulajdonosokban, a tőzsdén pedig a részleges exitre is mód nyílik. Budapesten a nagy parkettre még nemzetközi cégcsoportként is kicsi a cég, így itt az Xtend piacot célozhatjuk meg. A tőzsdével kapcsolatos döntésünket várhatóan egy-két éven belül meghozzuk. Azt kell megvizsgálnunk, hogy egy nagyobb tőkebevonás milyen lehetőségeket adhat a cégnek a további, nem organikus fejlődéssel kapcsolatban. A magyar piacon nem tudjuk elérni azt a méretgazdaságosságot, ami a nemzetközi piaci versenyben szükséges, így nagy hangsúlyt fektetünk az európai, elsősorban a német piacra, de emellett Ázsiában is jelentős üzletfejlesztési tevékenységet végzünk.

Simon Tamás: a nagy parkettre még nemzetközi cégcsoportként is kicsi a vállalat, így itt az Xtend piacot célozhatjuk meg
Fotó: Kallus György

Vannak akvizíciós célpontjaik?

Mindig nyitott szemmel járunk. Tavaly kisebbségi tulajdonosként beszálltunk az Arteries Stúdió Kft.-be. A cég mesterséges intelligenciával, kiterjesztett valósággal, gyártó cégek számára automatizált, vizuális minőségbiztosítással foglalkozik. Négy éve a DACH régióban egy olyan tanácsadó céget integráltunk a Qualysoftba, amelynek fő tevékenysége az ügyfélkapcsolat-kezelés, azaz a CRM. Több mint 120 ügyfelet és közel 50 tanácsadó munkatársat vettünk át Ausztriában, Németországban és Svájcban.

Milyen üzleti évet zárt tavaly a társaság?

A CEE régióban, ahova Magyarország, Románia és Szerbia tartozik, a konszolidált árbevételünk 15 millió euró volt, és hasonló nagyságrendet értünk el a másik üzleti régiónkban, ahova Németországot, Ausztriát, Svájcot és Szlovákiát soroljuk. A hazai nyereségünk hozzávetőleg 450 millió forint lesz, azaz 1,5 millió euró körüli, míg a másik régióban nullás évet zártunk. Idén összesen 35 millió euró árbevétellel tervezünk. Organikusan ilyen növekedés várható a következő években is, de egy-egy kimagaslóan nagy projekt időszakosan megdobhatja az árbevételt.

Melyek a főbb stratégiai céljaik?

A legfontosabb a nemzetköziség erősítése. El akarjuk érni, hogy az egyes leányvállalatok ne az adott ország határain belül, hanem csoportszinten gondolkodjanak. Célunk, hogy nagy nemzetközi projekteket szerezzünk meg.

Milyen jelentősebb projektjeik vannak?

Az osztrák Porsche Holding részére fejlesztjük a Volkswagen csoport márkakereskedelmi rendszerét. Budapesten a bécsi központú Tricentis Tosca nevű tesztelőszoftverét fejlesztjük, Szlovákiában a hidraulikus emelőket gyártó osztrák Palfingernek dolgozunk, kutatás-fejlesztési tevékenységet végzünk az Ericssonnak. Albániában egy osztrák partnerünkkel két év alatt bevezettük az elektronikus adóbevallási rendszert. Jelenleg Ázsiában pályázunk öt-hat nagy projektre. Ha sikerrel járunk, akkor létrehozunk egy leányvállalatot Szingapúrban.

A munkaerőgondok mennyire jelentkeznek önöknél?

A napi működésben természetesen mi is érezzük, hogy nehéz jó szakembereket találni. A nagy nemzetközi cégek elszívják a magasan képzett munkaerőt, mert a magyar piacra dolgozó vállalkozások nem vagy csak nagyon nehezen tudják ezt a költségszintet kitermelni. Örményországban tervezünk körülnézni, hogy ottani IT-szakembereket tudunk-e használni a Qualysoft-projektekben. Tavaly előfordult, hogy egyszerre nyolcvan betöltetlen pozíciónk volt…

Az IT-szektor kilátásai milyenek?

Annyi új területet hódít meg az informatika, annyi új technológia jön és alakítja át a hétköznapi életet, hogy én nem számítok számottevő visszaesésre még abban az esetben sem, ha a világgazdaság esetleg megtorpanna.

 

tőzsde Simon Tibor qualysoft
Kapcsolódó cikkek