Pénz- és tőkepiac

Nagyot kaszáltak a brókerek a Wall Streeten

A New York-i értéktőzsdén bejegyzett cégek közvetítői-kereskedői részlegén a prémium összességében 42 százalékkal ugrott meg, 24,5 milliárd dollárra.

A Wall Street-i bankárok bónusza megugrott tavaly 17 százalékkal, átlagosan 184 220 dollárra, amely a legmagasabb érték 2006 óta – írja a Bloomberg New York állam számvevője, Thomas DiNapoli becslései alapján. A december és március között kifizetett prémiumok teljes összege elérte a 31,4 milliárd dollárt. A New York-i értéktőzsdén bejegyzett cégek közvetítői-kereskedői részlegén a prémium összességében 42 százalékkal ugrott meg, 24,5 milliárd dollárra, ami 2010 óta a legmagasabb érték. A drasztikus emelkedés hátterében a vagyonkezelési díjak növekedése állhat.

Forrás: Sikelia Productions

Az elmúlt nyolc évben a Wall Street-i átlagbónuszok 31 százalékkal növekedtek, míg a szövetségi 2009 óta változatlanul óránként 7,25 dollár. „Az elmúlt két évben tapasztalt megugró jövedelmezőség mutatja, hogy az iparág boldogul a pénzügyi válság után bevezetett szabályozásokkal és fogyasztóvédelmi intézkedésekkel. Azt azonban egyelőre nem lehet megmondani, hogy a pénzügyi piacokon megnövekedett volatilitás milyen hatással lesz majd a 2018-as profitokra” – nyilatkozta DiNapoli.

A JPMorgan Chase & Co. befektetési bankárainak tavaly kiosztott bónuszok mintegy 5 százalékkal növekedtek éves viszonylatban, míg a fix jövedelmű kereskedelmi személyzet bónuszai visszaestek mintegy 12 százalékkal

– tudta meg a Bloomberg. A Bank of America befektetési részlegén eközben 5-10 százalékkal emelkedtek a kifizetések. A számvevő éves jelentése szerint a bónuszok tavalyi megugrása az új adótörvényben foglalt változásoknak is köszönhető. Újítás, hogy 2018-tól kevesebb adót kell fizetniük a cégeknek a teljesítményen alapuló bérek után, ennek nyomán pedig DiNapoli szerint több vállalat is emelte a béreket 2017 de­cemberében.

További részletek a Világgazdaság szerdai számában olvashatók.

tőzsde 143 ezer forintos jövedelemlimit Wall Street
Kapcsolódó cikkek