Pénz- és tőkepiac

Szíriai rakétacsapás kényszerítette térdre a moszkvai börzét

Jelentősen gyengült az orosz rubel az euróhoz és az amerikai dollárhoz képest, a moszkvai tőzsde irányadó indexei pedig zuhantak hétfőn a szíriai helyzet kiéleződése miatt, valamint az Oroszországot sújtó újabb amerikai szankciók elrendelése miatt.

Az euró árfolyama 2016. augusztus 4. óta először 74 rubel fölé, a dolláré pedig tavaly november 16. óta először 60 rubel fölé emelkedett a moszkvai devizakereskedésében.

Délután a dollárt 60,12 rubelen jegyezték, az előző napi záráshoz képest 1,95 rubellel, 3,35 százalékkal nőtt az amerikai fizetőeszköz árfolyama. Az euró árfolyama 2,65 rubellel, 3,71 százalékkal 74,03 rubelre nőtt.

A moszkvai értéktőzsde irányadó mutatói közül a dollárban számított RTS-index napi mélypontján 12,56 százalékos, a rubelben számított MICEX-index pedig 9,47 százalékos mínuszban állt. A zárás előtt egy órával az RTS 1095,99 ponton, 11,36 százalékos veszteségben, a MICEX pedig 2092,32 ponton, 8,28 százalékos mínuszban állt.

A moszkvai tőzsde épülete
Forrás: Syisoev/Sputnik/AFP

Az Interfax orosz hírügynökség által megkérdezett elemzők szerint a tőzsdeindexek és a rubelárfolyam meredek csökkenése a szíriai helyzet kiéleződésének következménye.

Hétfőn rakétatámadás ért egy katonai repülőteret a szíriai Homsz tartományban, két nappal azután, hogy Damaszkusz mellett, a lázadók által feladni szándékozott kelet-gútai Dúma városban több mint 70 ember halálát okozta egy állítólagos vegyifegyver-támadás.

A rakétatámadás azzal a következménnyel járhat, hogy Oroszország nyílt katonai összeütközésbe kerülhet egy sor más érintett országgal.

A vegyi támadás miatti felelősséget Donald Trump amerikai elnök az Aszad-rezsimet támogató Oroszországra és Iránra hárította, és amerikai sajtóértesülések szerint

Washington fontolgatja, hogy újabb szankciókat vet ki Oroszországra.

Pavel Korisev, az Unyiver Kapital nevű orosz brókercég elemzője szerint a piaci szereplők nagyon megijedtek, mert nem értik a történteket, mindenki zárja a határidős pozíciókat, és a külföldiek kivonják tőkéjüket. Korisev valószínűnek tartja, hogy egy ideig eltart a pánik, bár egyes részvények árfolyama máris elég alacsony ahhoz, hogy érdemes legyen vásárolni belőlük.

Példaként említette a Mecsel acélgyártót, a Norilszkij Nyikelt, a világ egyik legnagyobb nikkelgyártóját és a Ruszgidrót, Oroszország legnagyobb vízenergiai vállalatát, illetve bizonyos feltételekkel, de a legnagyobb orosz bankot, a Szberbankot is.

 

amerikai szankció orosz rubel Sziria Moszkvai tőzsde
Kapcsolódó cikkek