Pénz- és tőkepiac

Érdemes venni a DB-részvényekből

Az ág is húzta az elmúlt években a Deutsche Bankot, több PR-katasztrófa és bírságok is nehezítették a német nagybank életét.

Az ág is húzta az elmúlt években a Deutsche Bankot (DB), több PR-katasztrófa és bírságok is nehezítették a német nagybank életét. A 2015-ben érintett 33 euró fölötti szintekhez képest 10 eurónál fogta az aljat a papír, 2018. április–májusban pedig ismét közelít ehhez a szinthez az árfolyam. A könyv szerinti érték csaknem egyharmadán újra érdemes lehet elgondolkodni a DB-vételeken a magasabb kockázattűréssel rendelkezőknek.

A tavalyi utolsó negyedévben összegyűltek a felhők a bank felett. Az amerikai adóreform egyszeri tételként 1,4 milliárd eurójába került a vállalatnak, amivel a negyedév 2,19 milliárd eurós veszteséggel zárult.

Így a bank teljes éve is veszteséges lett, immár zsinórban harmadszor.

A befektetési banki tevékenység bevétele 16 százalékkal esett vissza a negyedik negyedévben, és a költségek csökkentésére tett erőfeszítések terén sem sikerült elérni a kitűzött célokat.

Forrás: AFP/ARNE DEDERT/dpa

Röviden így néz ki a Deutsche Bank leginkább pesszimizmusra okot oldala, de lehet említeni pozitívumokat is. Bár a kereskedési tevékenység terén sem teljesített jól a vállalat, ez az egész szektoron átívelő probléma, amiben a konszenzus szerint elképzelhető a fordulat.

Arra sem érdemes számítani, hogy a fentebb említetthez hasonló, súlyos egyszeri tételek újra és újra felbukkannak. Enélkül 2017 negyedik negyedét – és így az évet – is profittal zárta volna a pénzintézet.

Ha folytatódik a megkezdett kamatemelési hullám a tengerentúlon és Európában, sikerül ráncba szedni a költségeket, s a kereskedési tevékenységből származó bevételek is helyre jönnek, akkor a mostani értékelés mellett érdemes lehet a vételi lehetőségeket keresni a német banknál.

A technikai kép alapján a 10–11 eurós zóna már kifejezetten kedvező. Innen sikerült felfelé fordulnia a papírnak az elmúlt hetekben, a februári csökkenő csatornából kitörve pedig megerősödhet az alakuló pozitív momentum. A DB április 26-án teszi közzé első negyedéves eredményét.

Deutsche Bank STRATÉGIA DB
Kapcsolódó cikkek