Pénz- és tőkepiac

Jó vételi lehetőségek a Gazpromban

Az orosz üzletembereket és ipari vállalatokat érintő, kemény amerikai szankciók miatt megrendült az Oroszországgal szembeni befektetői bizalom.

Az orosz üzletembereket és ipari vállalatokat érintő, kemény amerikai szankciók miatt megrendült az Oroszországgal szembeni befektetői bizalom. Ennek hatására a nagyobb orosz tőzsdei vállalatokat lekövető RTS Index 4 százalékot esett a múlt hét során, a rubel pedig több mint 5,5 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben. Csütörtök óta már enyhült a szembenállás a két fél között, ennek hatására az orosz részvénypiac is korrigált, a Gazprom azonban továbbra is kifejezetten alacsony értékeltségen forog. A cég részvényeinek elsődleges kereskedési helyszíne a moszkvai ám a könnyebb elérhetőség érdekében bevezették a londoni börzére is, ahol dollárban történik az elszámolás.

Az orosz olaj- és gázipari céget hazájában a négy legnagyobb kitermelő között tartják számon, emellett az egyetlen cseppfolyósföldgáz-exportőr is az országban.

Oroszországban a gázkészletek 72 százaléka fölött rendelkezik, ez világviszonylatban 17 százalékos részesedés, vagyis stabil, szinte monopolisztikus a helyzete a gázpiacon. A múlt héten több stratégiai szerződést kötött indiai és európai partnereivel, tovább erősítve ezzel piaci pozícióját.

Forrás: AFP

A vállalat bevétele az elmúlt üzleti évben meghaladta a 103 millió dollárt, az adózás utáni nyeresége pedig a 15 millió dollárt. Ez utóbbi egy részvényre vetítve 1,35 dollár, ami mintegy 30 százaléka a részvényárfolyamnak.

Csütörtökön az mértékéről is döntött a vállalat közgyűlése: a tulajdonosoknak minden részvényük után 26 cent osztalékot fizetnek, ez 5,8 százalékos éves osztalékhozam. A értékeltsége kimondottan kedvező a szektortársakhoz képest, a diszkont mértékét az orosz állami befolyás magyarázza.

A 4,6 dolláros árfolyamon jó vételi lehetőséget látok a Gazpromban: véleményem szerint a politikai kockázat kiárazódása és a magas osztalékhozam 5 dollár fölé emelheti a részvény árfolyamát, azonban érdemes megfontolni a veszteségvágó stop eladási megbízás beállítását 4,35 dollárra.

STRATÉGIA Gazprom olajipar
Kapcsolódó cikkek