Pénz- és tőkepiac

Tízszázalékos profitbővülést vár a piac

A kedden kezdődő német gyorsjelentési szezonban a konkrét eredményeknél is fontosabbak lehetnek a növekedési kilátásokról és a marzsokról szóló céges kommentárok – állítják az elemzők.

Az SAP mai gyorsjelentésével kezdődik a vezető frankfurti tőzsdeindex, a DAX összetevőinek első negyedéves gyorsjelentési szezonja. Az elemzői prognózisok szerint a technológiai vállalat a tavalyi 52,9 cent után 73,8 centes egy részvényre jutó eredményről számolhat be. A makrogazdasági folyamatokból pozitív kép rajzolódik ki, de a növekedés üteme lassulhat.

A Mercedes anyacége, a Daimler részvényenként 2,15 eurós nyereséget szállíthat
Forrás: Marijan Murat/dpa

„Rengeteg a bizonytalanság a világban, és ez az európai, azon belül a német cégeknél is érezteti a hatását. Az amerikai külpolitika változékonysága, hogy az egyik pillanatban még átfogó kereskedelmi háború indításáról beszélve kemény álláspontot fogalmaznak meg Kínával szemben, majd pár nap múlva már békülékenyebb hangnemet ütnek meg, bizonytalanságot kelt a piacokon. Az belső keresletében nincsenek problémák, de az exportorientált cégeknél lehet ok az aggodalomra” – mondta a Világgazdaságnak Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

Sok a jövővel kapcsolatos félelem a piacokon. Németországban az autóiparra és a technológiai szektorra figyelnek a leginkább, hiszen ezeknél a legnagyobb az aránya. Az egy indexértékre jutó nettó eredmény a frankfurti DAX-nál 961 euró lesz az elemzői becslések szerint. Egy évvel korábban ez 880 euró volt, így ahhoz képest 9,2 százalékkal növekedhet a profit

– hangsúlyozta Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető stratégája.

Szerinte a konkrét eredményadatoknál is fontosabbak lesznek a céges kommentárok a növekedési kilátásokról, a készpénzállomány és a marzsok alakulásáról. A befektetők kiemelten figyelnek majd a Bayer és a BASF gyorsjelentésére, a két vegyipari óriás a DAX-kosár 16 százalékát adja. A három autóipari társaság, a Daimler, a Volkswagen és a BMW 12 százalékos súlyt képvisel, míg az SAP egymaga 9 százalékát adja a DAX-nak. „A héten jelentő Daimlertől profitnövekedést vár a piac, az egy részvényre jutó eredmény (EPS) a tavalyi év azonos időszakának 1,95 eurója után most 2,15 euró lehet.

A strukturális átalakítások miatt az autóipart sok, előre nehezen kiszámítható hatás éri. Már a marzs megtartása is értékelendő teljesítmény, míg a stabil eredmények pozitívumnak tekinthetők a piacon” – fűzte hozzá Móró Tamás.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Németország autóipar gyorsjelentések DAX
Kapcsolódó cikkek